Hrvatske ceste imaju antikorupcijski program. Potpisao ga HDZ-ovac uhićen zbog mita

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Uskok je pokrenuo istragu protiv bivšeg šefa Hrvatskih cesta (HC) Josipa Škorića zbog namještanja milijunskih poslova svom rođaku, predsjedniku Uprave Osijek-Koteksa Zoranu, i direktorici osječke tvrtke Structivo Sandi Bajtl, koji su osumnjičeni da su ga podmitili.

Škorić je suosumnjičenima navodno dao poslove na rekonstrukciji državne ceste 51 od Baćinog Dola do Rešetara te postavljanje bukobrana na osječkoj obilaznici. Zauzvrat su mu navodno omogućili obnovu obiteljske kuće u Osijeku u vrijednosti od preko 50.000 eura te luksuzni Audi vrijedan gotovo 70.000 eura.

Na službenoj stranici Hrvatskih cesta objavljen je Akcijski plan za provedbu Antikorupcijskog programa za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu za razdoblje od 2019. do 2020. Potpisao ga je Škorić kad je bio šef Uprave.

Dokument je potpisao Škorić

"Kao društvo od posebnog interesa za RH, Hrvatske ceste d.o.o. uspostavile su u svom poslovanju, održavaju i trajno poboljšavaju Sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja te Sustav postupanja s prijavama nepravilnosti.

U skladu sa zahtjevima i smjernicama standarda, identificirani su ciljevi oba sustava te je uspostavljena Politika za suzbijanje podmićivanja i za postupanja s prijavama nepravilnosti koja predstavlja okvir za njihovu provedbu, održavanje i trajno poboljšavanje", stoji na njihovim stranicama.

"Strogo zabranjeno obećavanje, nuđenje, davanje, primanje ili traženje financijske i nefinancijske koristi"

"Strogo je zabranjeno bilo kakvo obećavanje, nuđenje, davanje, primanje ili traženje financijske ili nefinancijske koristi bilo koje vrijednosti, izravnim ili neizravnim putem, kojoj je namjera poticaj ili nagrada zaposleniku, poslovnom suradniku ili bilo kojoj drugoj zainteresiranoj strani za određeno djelovanje ili suzdržavanje od djelovanja u aktivnostima povezanim s Društvom, a koje bi se moglo okarakterizirati kao podmićivanje ili bilo koja druga nedozvoljena radnja.

Svaki takav pokušaj, prijedlog ili namjera predstavljat će kršenje ove Politike i bit će prijavljeno prema uspostavljenoj proceduri za postupanje s nepravilnostima kao i nadležnim državnim tijelima. Uprava Društva inzistira na poštenju, pravednosti i integritetu svih zaposlenika u svim aspektima poslovanja", piše u tom dokumentu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.