Rusi testirali interkontinentalnu balističku raketu, eksplodirala je

Testiranje Sarmata 2022. godine Foto: Profimedia

Interkontinentalna balistička raketa RS-28 Sarmat eksplodirala je tijekom testiranja na kozmodromu Pleseck u Rusiji, objavila je ukrajinska Pravda.

Pravda se poziva na objavljene satelitske snimke na kojima se vidi velik krater kod kozmodroma Pleseck i podatke američkih promatračkih letjelica.

Ogromni krater navodno ukazuje na to da je projektil eksplodirao u svom silosu te uništio poligon za testiranje.

Požar na području poligona navodno su snimili sateliti NOAA-20 i SUOMI NPP, koji pripadaju Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu Sjedinjenih Američkih Država.

Američki izviđački zrakoplov Boeing RC-135S Cobra Ball poletio je iz američke baze na Aljasci kako bi promatrao testove u Sarmatu, prema podacima FlightRadara24. Međutim, lansiranje nije zabilježeno, navodi se u izvješću.

Moguće je da se eksplozija nije dogodila tijekom lansiranja, već tijekom procesa punjenja goriva.

Ranije su zapadni mediji izvijestili o pet probnih lansiranja Sarmata, od kojih četiri nisu uspjela. Prema CNBC-ju, najduži probni let Sarmata trajao je nešto više od dvije minute, a projektil je preletio nešto više od 35 kilometara prije nego što je izgubio kontrolu i srušio se.

Jedino uspješno lansiranje projektila navodno se dogodilo 20. travnja 2022. Vladimir Putin naredio je da se Sarmati u borbenu funkciju stave 2022. To je učinjeno tek u rujnu prošle godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.