Turudić o uhićenju HDZ-ovca, bratića i direktorice: Nije me iznenadilo

Foto. Pixsell

Troje uhićenih u velikoj akciji USKOK-a i policije negiralo je krivnju. Za bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića, njegova bratića, predsjednika Uprave Osijek-Koteksa Zorana Škorića i Sandu Bajtl iz tvrtke Structivo USKOK je zatražio određivanje istražnog zatvora. 

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić rekao je o prvom velikom slučaju na položaju šefa DORH-a da je i prije bilo takvih slučajeva.

"Nije me posebno iznenadilo. Ovakvih slučajeva ima i bit će ih još", rekao je Turudić za Novu TV.

Rekao je da i nema osjećaj da informacije iz Državnog odvjetništva cure te dodao da je ovaj slučaj dokaz tome.  

"Ja nemam takav utisak da je znao. Proveden je postupak, provedeni su izvidi, vrlo uredno, bez ikakvih ometanja. Nemam utisak da je znao, a to da je dao ostavku je njegova stvar. Čitao sam da i nije dao ostavku, nego je ostao savjetnik Uprave", rekao je komentirajući činjenicu da je uhićeni Josip Škorić prije mjesec dana dao iznenadnu ostavku na mjesto šefa Hrvatskih cesta. Kazao je da mu to što se Škorić nedavno maknuo s čelne pozicije HC-a nije sumnjivo. 

Na pitanje je li premijer Plenković bio obaviješten o akciji Turudić kaže da ako i je, akcija ne bi bila taj dan. "Ne radi se to tako. Pročitao sam u dosta medija da je akcija zasjenila dobru vijest o visokoj ocjeni kreditne agencije. Sigurno nije bilo drago nikome iz aktualne vlasti da dođe tako dobra vijest i da dođe akcija USKOK-a", rekao je glavni državni odvjetnik.  

U kontaktu s premijerom Andrejem Plenkovićem, kaže, onoliko je koliko posao zahtijeva. Kazao je da apsolutno nije problem procesuirati visokopozicionirane ljude, dodavši da će "toga biti još". "Mi na tome radimo, provjeravamo navode prijava, postupamo kad je osnovana sumnja. Bit će toga još vezano za druge slučajeve. To je naš posao", rekao je. 

"Nemam nikakve potrebe sresti se s predsjednikom"

Odgovorio je i na pitanje o propucavanju svojeg automobila te kazao da nema ništa više informacija o tome nego što ih je imao prije. Rekao je i da nije ugodno znati da počinitelj nije pronađen.

Upitan kako će se postaviti u slučaju da tijekom predizborne kampanje za predsjedničke izbore ponovno bude meta aktualnog predsjednika Milanovića, ali i drugih kandidata, kazao je da je na to navikao. Na pitanje jesu li se on i Milanović negdje sreli rekao je da su bili u Kninu na proslavi obljetnice Oluje, no nisu se sreli. 

"Nemam nikakve potrebe sresti se s predsjednikom", zaključio je Turudić. O slučaju Agrokor, odnosno vještačenju rekao je da razgovara s ljudima koji su na tome radili te se nada da će do kraja godine ''biti pametniji nego danas''.

"Osobno tu već znam dosta novih stvari, ali trebamo zaokružiti mozaik. Ključno pitanje je tko je dao da se vještačenje povjeri Poljskoj", rekao je Turudić.

Krajem listopada u Zagreb dolazi šefica EPPO-a te je rekao da se veseli njezinom dolasku. "Razgovarat ćemo o svim pitanjima, tu je možda jedno sporno pitanje, a to je pitanje o sukobu nadležnosti. Ako do tog sukoba nadležnosti dođe, o tome odlučuje glavni državni odvjetnik. Ima nekih drugih pogleda, ali mislim da je tu uredba sasvim jasna", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.