ICJ: Izraelska okupacija palestinskih teritorija je protuzakonita i mora prestati

Foto: EPA

Međunarodni sud pravde (ICJ) u neobvezujućem savjetodavnom mišljenju objavio je da je daljnja prisutnost Izraela na okupiranim palestinskim područjima protuzakonita i da treba završiti "što je prije moguće".

Odluka tzv.Svjetskog suda nije obvezujuća, ali značajna je jer ima autoritet međunarodnog prava i mogla bi oslabiti potporu Izraelu. Najviši sud Ujedinjenih naroda objavio je da su izraelska naselja, koja su podignuta na okupiranim palestinskim teritorijima, nezakonita.

"Izrael Palestincima mora nadoknaditi štetu prouzročenu okupacijom"

"Izraelska naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, kao i režim povezan s njima, uspostavljeni su i održavaju se kršeći međunarodno pravo", rekao je predsjednik Nawaf Salam, pozvavši se na zaključke vijeća koje čini 15 sudaca.

U mišljenju piše i da Izrael mora Palestincima nadoknaditi štetu prouzročenu okupacijom palestinskih teritorija te da Vijeće sigurnosti UN-a, Opća skupština UN-a i sve države članice UN-a imaju obvezu da ne priznaju okupaciju kao legalnu te ne smiju podržavati njezin nastavak.

Slučaj proizlazi iz zahtjeva Opće skupštine UN-a iz 2022., koji je prethodio trenutačnom sukobu Izraela i Hamasa.

Skupština UN-a od suda je zatražila da ocijeni pravne posljedice izraelske "produljene okupacije, procesa naseljavanja i aneksije" palestinskih teritorija, među kojima je i istočni Jeruzalem, kao i s time povezane politike izraelske vlade.

Izrael od 1967. gradi naselja na Zapadnoj obali i proširuje ih

U ratu 1967. Izrael je okupirao Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jeruzalem, područja povijesne Palestine koje Palestinci žele kao dio svoje države. Od 1967. Izrael kontinuirano gradi naselja na Zapadnoj obali i stalno ih proširuje. 

Izraelski čelnici tvrde da ta područja nisu okupirana u pravnom smislu jer se nalaze na spornim područjima, ali Ujedinjeni narodi i veći dio međunarodne zajednice smatraju ih teritorijem koji je Izrael okupirao.

U veljači je više od 50 država iznijelo svoja stajališta o tom pitanju pred sudom, a palestinski predstavnici od suda su tražili da donese odluku po kojoj se Izrael mora povući sa svih okupiranih područja i da mora demontirati sva ilegalno podignuta naselja.

Izrael nije sudjelovao u raspravama, ali je podnio pisanu izjavu u kojoj poručuje sudu kako bi davanje bilo kakvog savjetodavnog mišljenja "moglo biti štetno" kada je posrijedi pokušaj rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba.

Većina država sudionica od suda je zatražila da okupaciju proglasi nezakonitom, dok ih nekolicina, među kojima Kanada i Britanija, smatra da bi sud trebao odbiti dati savjetodavno mišljenje.

Najjači saveznik Izraela, Sjedinjene Države, pozvale su sud da ograniči svako savjetodavno mišljenje i da ne donosi naredbu o bezuvjetnom povlačenju izraelskih snaga s palestinskih teritorija.

Godine 2004. ICJ je donio savjetodavnu presudu po kojoj je izraelska barijera razdvajanja oko većeg dijela Zapadne obale "u suprotnosti s međunarodnim pravom" i po kojoj su izraelska naselja uspostavljena u suprotnosti s međunarodnim pravom. Izrael je tu presudu odbacio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.