Michel otkazao posjet Crnoj Gori, s Milatovićem razgovarao u Bruxellesu

Foto: EPA

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se u utorak s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom u Bruxellesu, umjesto u Crnoj Gori, kao što je bilo ranije predviđeno, no Michel je, nakon što je crnogorski parlament usvojio rezoluciju o Jasenovcu, otkazao posjet toj zemlji.

Kako je priopćeno iz Milatovićevog ureda, predsjednik Crne Gore je “u prijateljskom i srdačnom razgovoru kazao da uskostranačkim djelovanjima Crna Gora ne smije prokockati priliku da uskoro postane punopravna članica EU, što je, kako je istakao, prioritetni vanjskopolitički cilj te zemlje”, aludirajući na donošenje rezolucije o Jasenovcu.

On je ponovio svoju posvećenost europskoj agendi kako bi Crna Gora postala 28. članica Europske unije 2028. godine.

Michel: Crna Gora mora ostati na europskom putu

Milatović je istaknuo i da crnogorsko društvo gotovo u potpunosti podržava ulazak Crne Gore u EU, što donosioce odluka obavezuje da posvećeno rade na realizaciji tog cilja. U priopćenju se dodaje da je Charles Michel tijekom susreta rekao da Crna Gora mora ostati na europskom putu i zahvalio Milatoviću na njegovom angažmanu da Crna Gora postane prva naredna članica EU.

Milatović je ranije kritizirao usvajanje Rezolucije o Jasenovcu te je priopćio kako smatra da su crnogorski politički akteri koji obavljaju najvažnije funkcije u zemlji dužni da, umjesto relativizacije i izvrtanja realnosti, odgovornije pristupaju onome što su državni interesi Crne Gore. Dodao je i da je siguran da je usvajanje rezolucije o Jasenovcu u crnogorskoj skupštini razlog što je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel otkazao posjet ovoj zemlji.

EU pozvao Podgoricu da procesuira ratne zločine iz vremena opsade Dubrovnika

Skupština Crne Gore u petak je na inicijativu prosrpske i proruske desnice usvojila rezoluciju genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen. Rezoluciju je podržalo 41 zastupnik vlasti dok oporba i jedan dio vladajućih zastupnika napustio dvoranu tako da gotovo polovica od ukupno 81 zastupnika nije nazočila glasanju.

U oštrom odgovoru hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova navelo je između ostalog da će usvajanje rezolucije usporiti crnogorsku integraciju u EU te je pozvalo Podgoricu da procesuira ratne zločine koji su se dogodili prilikom opsade Dubrovnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.