Orban zaprijetio Europskoj uniji: Dovest ćemo migrante na glavni trg u Bruxellesu

Foto: EPA

Mađarski premijer Viktor Orban zaprijetio je Europskoj uniji. "Ako Bruxelles ustraje u svojoj odluci da nas kazni, dobit će što želi", rekao je mađarski premijer, referirajući se na prethodnu odluku Suda Europske unije da kazni Budimpeštu s 200 milijuna eura zbog kršenja europskih pravila o azilu. 

"Migrante koji lupaju na vrata Mađarske dovest ćemo na glavni trg u Bruxellesu", najavio je. Mađarska vlada je još krajem kolovoza došla na ideju da svakom migrantu koji pokuša ući u zemlju da kartu u jednom smjeru do Bruxellesa. 

Presuda iz lipnja prisilila je Budimpeštu da usvoji politiku "bez zadržavanja" prema izbjeglicama, što znači da ne može zadržati tražitelje azila u "tranzitnim zonama" nalik zatvorima. 

"Morali su slijediti mađarski primjer"

Gradonačelnik Bruxellesa i drugi belgijski dužnosnici oštro su osudili prijedlog Budimpešte, nazvavši ga "provokacijom koja je u suprotnosti s europskim obvezama". Međutim, Orban inzistira na tome da je presuda Suda Europske unije nepravedna, pogotovo jer zemlje zapadne Europe pooštravaju vlastite granične kontrole. 

"Era slobodnog putovanja bliži se kraju", rekao je Orban u svom obraćanju parlamentu, referirajući se na odluku Njemačke da privremeno uvede kontrole na svojim granicama i stav novog francuskog premijera Michela Barniera o pooštravanju graničnih kontrola Francuske.

Orban je rekao da je "sve što su morali učiniti" kako bi izbjegli ovu situaciju bilo "slijediti mađarski primjer i uopće ne pustiti migrante unutra". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.