Osumnjičeni za pokušaj ubojstva Trumpa: Nisam kriv

Foto: Profimedia

Muškarac optužen za pokušaj ubojstva Donalda Trumpa, nakon što se pozicionirao s puškom izvan golf terena bivšeg predsjednika 15. rujna, danas se izjasnio da nije kriv prema pet točaka optužnice. Tijekom sudskog saslušanja Ryan Routh (58) izjasnio se da nije kriv prema optužnicama koje uključuju pokušaj atentata na važnog predsjedničkog kandidata. Već je naređeno da ostane u zatvoru do početka suđenja.

Tužitelji su rekli da je Routh namjeravao ubiti Trumpa dok je igrao golf u golf klubu Trump International u West Palm Beachu. Routh, izvođač krovnih radova koji je krpao kraj s krajem, osudio je predsjedničkog kandidata u samizdatu te pismu u kojem iznosi pokušaj Trumpova ubojstva, prema riječima tužitelja. "Ovo je bio pokušaj ubojstva Donalda Trumpa, no iznevjerio sam vas", napisao je osumnjičeni, prema sudskom tužiteljskom podnesku.

Routhovi odvjetnici su na sudskom ročištu 23. rujna rekli da je Routhovo pismo možda bilo pokušaj privlačenja pozornosti i podvukli njegova nastojanja da promiče demokraciju u Ukrajini i Tajvanu.

Skrivao se u grmlju

Routh se skrivao izvan ograde s pogledom na šestu rupu terena, gdje su vlasti pronašle pušku tipa AK-47, vrećicu s grickalicama, digitalni fotoaparat i torbe s metalnim pločama namijenjenim zaštiti od pucnjave američke Tajne službe, prema riječima tužitelja.

Agent Tajne službe koji je nadgledao teren uočio je Routha i zapucao nakon što je primijetio da se puška probija kroz ogradu. Routh je pobjegao te je kasnije uhićen na autocesti na Floridi, rekli su tužitelji.

Routh je prvotno optužen za kaznena djela vezana uz vatreno oružje. Optužnica podignuta prošlog tjedna uključuje i pokušaj atentata te napad na policajca i posjedovanje vatrenog oružja u svrhu počinjenja kaznenog djela.

Incident na Floridi bio je drugi pokušaj Trumpova ubojstva u približno dva mjeseca, zbog čega su se javila pitanja o zaštiti kandidata uoči izbora 5. studenog. Napadač je ranio Trumpa u desno uho te je ubio posjetitelja njegovog skupa u Butleru, u Pennsylvaniji, 13. srpnja, prije nego što ga je ubio snajper.

Trump je atentate pokušao pretvoriti u predizborno pitanje, tvrdeći da ministarstvo pravosuđa koje je prošle godine podiglo dvije kaznene optužnice protiv Trumpa ne treba smatrati pouzdanim u provođenju istrage.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.