Ovaj mali avion stvara goleme probleme Rusima. Pogledajte kako su ga probali uništiti

Foto: X

Već tri mjeseca ukrajinska posada propelerca Jakovljev Jak-52 lovi, bori se i ruši ruske izvidničke dronove iznad Odese na jugu Ukrajine. Frustracija ruske vojske ovim avionom i njegovom posadom vrhunac je dostigla prošlog tjedna, kada je broj srušenih dronova vjerojatno premašio tucet. "Nije li vrijeme da ga srušimo?" zapitao se jedan ruski bloger.

To je lakše reći nego činiti. Ruski projektili zemlja-zrak teško će srušiti tako malenu metu tako daleko od teritorija pod ruskom okupacijom, piše Forbes. Ruske snage zato su odlučile povući drugi najbolji potez – pokušale su avion napasti dok je bio prizemljen u bazi u Odesi. Početkom tjedna, ruski dron je izvidio pistu i otkrio nekoliko ukrajinskih parkiranih letjelica i hangara gdje se možda nalazio Jak-52.

Iskander na Odesu

Prema pisti je doletio ruski balistički projektil Iskander, eksplodiravši pored dronova i hangara i izazvavši nekoliko požara. Jedan analitičar proučio je video i satelitske snimke i zaključio kako je Iskander oštetio tri drona i nekoliko hangara. U istom ili još jednom napadu pogođen je i obližnji ukrajinski sustav protuzračne obrane.

Prerano je reći je li se Jak-52 zaista nalazio u jednom od oštećenih hangara. Ako aviona više nema, on je uništen na vrhuncu svoje efikasnosti u rušenju dronova.

"Jak-52 prelijetao je nad Odesom i vrlo efikasno rušio naše izvidničke dronove tjedan dana, izazivajući smijeh u nekim krugovima", napisao je ruski bloger. "Ovo nama ni pilotima dronova već dugo nije smiješno."

Naravno, moguće je da je Jak-52 izbjegao štetu. Ako i jest, njegova posada još uvijek ima za što odgovarati. Misija ovog aviona je rušenje izviđačkih dronova kako bi se Ruse spriječilo da pronalaze mete za Iskandere i druge projektile.

No ruski dron letio je nesmetano iznad piste dovoljno dugo da zamijeti nekoliko vrijednih ukrajinskih letjelica. Ni Jak-52 ni obližnji sustav protuzračne obrane nisu spriječili izviđanje koje je dovelo do štete.

Niz promašaja ukrajinske obrane

U tom smislu je napad na ovu pistu samo posljednji u nizu promašaja ukrajinske protuzračne brane. Tri dana zaredom od 1. srpnja, ruski dronovi nadlijetali su ukrajinske zračne baze i pronalazili mete za projektile. Ukrajinci su u tim napadima izgubili najmanje tri iznimno vrijedna borbena aviona.

Jak-52 Ukrajini je trebao pomoći riješiti tu krizu, ali ona još uvijek traje, a upravo ovaj propelerac možda je i sam postao njena žrtva.

Zamjene pristižu. Ukrajinski obavještajni direktorat obučava pilote da ruše ruske dronove sa stražnjih sjedala sportskih zrakoplova Aeroprakt A-22 lokalne izrade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.