Plenković: Nema slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu, to se ne može dogoditi

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković danas je ponovio da nijedan hrvatski časnik u sklopu aktivnosti NSATU-a neće završiti na ukrajinskom teritoriju te najavio novu sjednicu saborskog Odbora za obranu na kojoj bi o tome zastupnicima i javnosti trebao govoriti dužnosnik NATO-a. 

Premijer je danas na konferenciji za medije ponovno govorio o sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO-ovoj aktivnosti potpore Ukrajini NSATU u sklopu koje bi dvoje časnika otišlo u njemački Wiesbaden, ali ne i u Ukrajinu, i kazao da mu već "pomalo djeluje dosadno" stalno govoriti isto. 

Predsjednik Zoran Milanović i dio oporbe tvrde da se Hrvatsku NSATU-om uvlači u sukob s Rusijom.  

Plenković je ponovio kako je riječ o "manipulacijama i dezinformacijama" koje je Milanović generirao, a dio opozicije "nekritički prihvatio". "Vlada će tu temu istjerati do kraja", kazao je. "Nisam još od oporbe čuo što imaju protiv dva časnika u Wiesbadenu", dodao je. 

"Nema slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu"

Premijer je ponovno odbacio tvrdnje da će hrvatski vojnici stupiti na teritorij Ukrajine, rekao je da je riječ o potpornoj i logističkoj aktivnosti koja se "događa izvan teritorija Ukrajine", što su potvrdili iz samog NATO-a.

Uz to, pravna služba tog saveza dala je mišljenje da se time ne "ulazi u sukob s Rusijom". "Imamo u vlastitoj odluci takozvano nacionalno ograničenje koje expressis verbis na papir stavlja odluku sabora, hrvatski časnik sudjeluje u aktivnosti NSATU-a, ali samo na teritoriju saveznice", rekao je Plenković. 

"Nema slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu. Niti itko to predlaže niti se to može dogoditi", uvjerava Plenković.

Premijer je rekao da će NATO u Ukrajini u sklopu aktivnosti imati nekoliko časnika za vezu, no da je riječ o ljudima koji "ne idu ratovati", nego nadzirati logistiku misije. Nijedan od njih neće biti iz Hrvatske, koja šalje samo dvoje od ukupno gotovo 700 vojnika, rekao je premijer, pa dodao da NATO već dugo ima ured u Ukrajini. 

"Oružje ne odlazi poštom"

Plenković je rekao da su časnici za vezu uobičajena praksa u koordinaciji pomoći, pa podsjetio da je Hrvatska Ukrajini slala jedanaest paketa. 

Misle li oporbeni zastupnici da je "ta količina vojne pomoći u Ukrajinu otišla Hrvatskom poštom, DHL-om, FEDEX-om?" pitao je premijer pa sam odgovorio da je ona poslana uz potporu saveznika na ukrajinskom teritoriju. 

Podržao je najavu predsjednika sabora Gordana Jandrokovića da se o aktivnosti NSATU-a glasa u paketu s ukupno 13 prijedloga vojnih misija "kad se za to steknu uvjeti".

Predložena su i sudjelovanja hrvatskih vojnika u misijama u Poljskoj, Litvi, Mađarskoj, Bugarskoj, na Kosovu, ali i u Iraku, Libiji, Libanonu, Zapadnoj Sahari, Indiji i Pakistanu. 

"Zašto oporbu nije strah hrvatske vojnike slati u Libanon?"

Ako je predsjednika i oporbu koja se protivi NSATU-u strah za živote hrvatskih časnika, "zašto ih nije strah slati ih u Libanon", gdje su mirotvorne snage trenutno pod napadima, pitao je premijer. Najavio je "još jednu šansu" oporbi da promijeni mišljenje, naglasivši da ne smatra da je ona proruska. Oni se tome protive samo zato što prijedlog dolazi od vlade, iako "znaju da su u krivu", kazao je. 

Najavio je i održavanje novog sastanka saborskog Odbora za obranu. Vlada komunicira s glavnim tajništvom NATO-a jer želi da na tu sjednicu dođe vršitelj dužnosti zamjenika glavnog tajnika tog saveza Boris Ruge kako bi "odboru, medijima i javnosti točno objasnio što NSATU jest", rekao je. 

Plenković je kazao da Rusi slave Milanovića jer "pjeva njihovu pjesmicu" pa ga kritizirao i zbog narativa o "zaraćenim stranama" umjesto o Rusiji kao agresoru i Ukrajini kao žrtvi te agresije, "kao da su krivi i jedni i drugi". 

"Apeliram na opoziciju da radi dugoročnog kredibiliteta vlastitog zdravog razuma stanu na pravu stranu povijesti", a ako se u saboru ne skupi dvotrećinska većina, to neće biti poraz vlade ili vladajuće većine, nego njihov i poraz Hrvatske, zaključio je premijer. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.