Plenković za Bloomberg: Putin je bio najveći promotor proširenja Europske unije

Foto: X

Hrvatska će u listopadu u Dubrovniku organizirati sastanak na vrhu jugoistočne Europe i Ukrajine u cilju pružanja pune podrške toj napadnutoj zemlji, najavio je u razgovoru za Bloomberg TV premijer Andrej Plenković.

Osnovna namjera summita, rekao je Plenković, pokazati je solidarnost i potporu Ukrajini skupine zemalja koje imaju povijesne veze s ukrajinskim narodom. "Želimo ih podržati u njihovim naporima za slobodu i teritorijalnu cjelovitost, ali jednako tako želimo vidjeti kako možemo osigurati da ukrajinsko gospodarstvo funkcionira dobro u okolnostima koje su često vrlo teške", kazao je.

Šef hrvatske vlade je sredinom rujna treći put posjetio Kijev od početka ruske agresije u veljači 2022. i tada je u razgovoru s predsjednikom Zelenskim potvrđen dogovor da se u Dubrovniku organizira treći sastanak na vrhu Ukrajine i zemalja jugoistočne Europe.

"Potpora uistinu pomaže Ukrajini da funkcionira"

Plenković je ponovio da će Hrvatska nastaviti pružati kontinuiranu političku, gospodarsku, humanitarnu i vojnu podršku ukrajinskom narodu. Dodao je da je na europskoj razini Hrvatska sudjelovala u donošenju odluke o pružanju pomoći vrijedne 50 milijardi eura u sljedeće četiri godine.

"Radi se o potpori koja uistinu pomaže Ukrajini da funkcionira u trenutku kada je većina njezinih resursa usmjerena obrani i vojsci", dodao je. Osvrnuvši se na proces proširenja EU, Plenković ocjenjuje da je ruski predsjednik Vladimir Putin nenamjerno postao najveći katalizator širenja Europske unije nakon što je njegova zemlja napala Ukrajinu 2022. 

"Tijekom posljednje dvije i pol godine vidjeli smo strateški zaokret u europskim prijestolnicama koje su otvorenije prema proširenju na šest zemalja jugoistočne Europe, ali i prema Ukrajini, Moldaviji i Gruziji", rekao je Plenković.

"Vjerujem da je Vladimir Putin bio najveći promotor proširenja", dodao je. EU je u lipnju pristala otvoriti pregovore s Ukrajinom i njezinim manjim susjedom Moldavijom o članstvu u europskom bloku.

"Osobito smo voljni pomoći BiH"

Ranije ove godine čelnici EU također su se složili započeti razgovore s Bosnom i Hercegovinom, nastojeći je privući bliže Europi i suprotstaviti se rastućem ruskom utjecaju, dok se još pet zemalja Zapadnog Balkana nalazi u različitim fazama procesa pristupanja. 

"U sljedećih pet godina, posebice u mandatu nove Europske komisije, bit će zanimljivo vidjeti kako će svaka od njih napredovati i ispuniti kriterije. Uvijek smo spremni podržati napredak naših susjeda", istaknuo je. 

"Osobito smo voljni pomoći Bosni i Hercegovini, koja je zahvaljujući našoj inicijativi dobila odluku o početku pregovora o pristupanju. Nadamo se da će ta zemlja, koja je prirodni najbliži saveznik Hrvatske, brzo napredovati prema Europskoj uniji", dodao je.

"O američkom narodu ovisi što će odlučiti"

Beogradu i Prištini, nastavio je Plenković, savjetujemo da nastave s dijalogom, istaknuvši pritom ključnu ulogu SAD-a i EU po tom pitanju. Upitan kako će ishod američkih predsjedničkih izbora utjecati na Europsku uniju i njegovu zemlju, premijer je ustvrdio da je Hrvatska dobro funkcionirala s različitim američkim administracijama.

"Surađivali smo dobro i s administracijom bivšeg predsjednika Trumpa i predsjednika Bidena, a o američkom narodu ovisi što će odlučiti", rekao je Plenković.

Smatra važnim da nakon izbora u studenom demokracija u SAD-u bude ojačana jer svi gledaju što se događa u Americi, podsjetivši da je, nažalost, nakon prethodnih izbora demokracija u Americi bila oslabljena. "Očekujemo demokratski proces i glatku tranziciju, kakva god ona bila, ovisno o odluci američkog naroda", rekao je Plenković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.