Ulagači tuže Finsku zbog ograničavanja cijena struje

Ilustracija: Shutterstock

Skupina ulagača tužila je Finsku međunarodnom arbitražnom sudu zbog pokušaja regulatora da ograniči poskupljenje prijenosa struje za potrošače, izvijestilo je finsko ministarstvo vanjskih poslova.

Američka investicijska tvrtka KKR, švedski mirovinski fond AMF i kanadski mirovinski fond OTTP podigli su protiv Finske dvije tužbe pred Međunarodnim centrom za rješavanje ingestijskih sporova (ICSID) pri Svjetskoj banci.

"Prekršili su obavezu"

Finska se potpisivanjem Energetske povelje obavezala da neće mijenjati regulativu i prekršila je tu obavezu, tvrde ulagači, vlasnici oko 20 posto udjela u najvećoj finskoj tvrtki za distribuciju struje Caruna.

"Primili smo u kolovozu, preko ICSID-a u Washingtonu, zahtjev za arbitražom i proučavamo njegov sadržaj", rekla je za Reuters viša savjetnica za trgovinsku politiku pri finskom ministarstvu vanjskih poslova Maria Pohjanpalo.

Nije željela reći hoće li Finska slijediti primjer skupine članica EU koje su u svibnju zaključile da EU u cjelini treba istupiti iz Energetske povelje.

Kako bi ograničio rast cijena struje i uvažio zahtjeve nezadovoljnih građana, finski regulator izmijenio je početkom godine metodologiju izračuna maksimalne zarade koju vlasnici mreže mogu zadržati.

Regulativa napuhuje vrijednost mreže i rezultira neutemeljenim poskupljenjem prijenosa, objasnili su tada.

Prodaja će rasti i dalje, ali blaže

Prodaja će rasti i nakon izmjena regulative, ali za četiri do 10 posto blažim tempom do 2031. godine no što bi bila rasla da je nismo promijenili, procijenio je tada regulator. 

"Naprasnim i značajnim izmjenama dugogodišnje regulative u energetskom sektoru finska agencija za energiju narušila je stabilnost i prekršila obaveze koje je Finska preuzela prema Povelji o energiji", napisao je u odgovoru na Reutersov upit elektroničkom poštom kanadski mirovinski fond, a sličnu je poruku poslao i američki KKR.

"Tražimo nadoknadu gubitaka koje smo pretrpjeli mi, a time i naši članovi koji štede za mirovinu", napisao je u elektroničkoj poruci Reutersu švedski mirovinski fond.

Regulator nije želio odgovoriti na upit Reutersa da komentira spor. 

Tužba ulagača teška je, prema preliminarnoj procjeni, oko dvije milijarde eura, rekao je za Reuters upućeni izvor.

Ako međunarodni centar prihvati zahtjeve ulagača, postupak bi mogao potrajati godinama, napominje Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.