Le Pen na sudu, kaže da je nevina. Mogli bi joj zabraniti kandidaturu na izborima

Foto: EPA

Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen danas se pojavila na pariškom sudu na kojem su ona i drugi francuski desničarski nacionalisti optuženi da su primali sredstva za lažno osoblje u Europskom parlamentu.

Uz dugogodišnju čelnicu Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen, njezin otac i osnivač stranke Jean-Marie Le Pen također je među 28 optuženih za pronevjeru javnog novca. Marine Le Pen je uvijek nijekala optužbe, koje se odnose na vrijeme od 2004. do 2016. godine i koje su usmjerene protiv stranke Nacionalno okupljanje i protiv bivših izabranih dužnosnika i njihovih asistenata.

"Nismo prekršili nikakvo političko pravilo ni bilo koje pravilo Europskog parlamenta", rekla je Le Pen na sudu prije nego što je započelo službeno suđenje. Tijekom čitanja optužnice najavila je da će "odgovoriti na sva postavljena pitanja".

Prijeti im do 10 godina zatvora

Optuženima se sudi zbog mogućeg lažnog zapošljavanja asistenata za nekoliko francuskih zastupnika u Europskom parlamentu. Prema navodima tužiteljstva, Le Pen i njeni kolege iz stranaka Nacionalni front i Nacionalno okupljanje koristili su novac namijenjen za plaćanje asistenata zastupnicima u Europskom parlamentu za plaćanje osoba koje su obavljale poslove za stranku u Francuskoj.

Slučaj navodno uključuje svotu od gotovo sedam milijuna eura. Le Pen je Europskom parlamentu prije godinu dana vratila 330.000 eura. Međutim, njena stranka je naglasila da to nije bilo priznanje prekršaja. Afera godinama opterećuje Le Pen i njenu stranku. 

Budu li proglašeni krivima, optuženima prijete velike novčane kazne ili do 10 godina zatvora. Također, budu li osuđeni, optuženima bi se moglo zabraniti obnašanje javne dužnosti na pet godina, što bi moglo spriječiti kandidaturu Le Pen na predsjedničkim izborima 2027.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.