Provladini mediji krenuli u kampanju za Vanđelića: Dečko s Peščenice, dragovoljac

Foto: FAH/Screenshot Jutarnji list/Večernji list

DO LOKALNIH izbora u Zagrebu je ostalo još manje od četiri mjeseca, a formalno dvije najveće stranke u Hrvatskoj, HDZ i SDP, i dalje nemaju svoje kandidate za zagrebačkog gradonačelnika. Zagrebački SDP je raspušten, dok HDZ najavljuje ozbiljnog kandidata, a to bi po svemu sudeći trebao biti Damir Vanđelić.

Vanđelić je trenutno na poziciji šefa Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, a na tu ga je poziciju imenovala HDZ-ova vlada premijera Andreja Plenkovića. Također je i predsjednik Nadzornog odbora Ine i član Nadzornog odbora Croatia osiguranja, a HDZ u ga javnosti promovira kao uspješnog hrvatskog menadžera.

>> Osnovan Fond za obnovu Zagreba, na čelu mu je Damir Vanđelić

Vanđelić o kandidaturi: Odluku ću donijeti za desetak dana

Vanđelić još nije potvrdio svoju gradonačelničku kandidaturu, ali je nije ni odbacio. Tako je 25. siječnja izjavio da se "o kandidaturi razgovara već dva mjeseca, a odluku ću donijeti kroz desetak dana". 

"Kao prvo, mislim da sam trenutno previše zaposlen, posao je previše kompleksan i zahtijeva cijelog čovjeka, ako ne i čovjeka i pol. Smatram da obnova ne bi trebala trpjeti. Ako obnova dobro krene, onda ću razmotriti sve druge opcije koje su na stolu, koje uključuju moj daljnji privatni angažman ili bilo koju drugu opciju", kazao je Vanđelić.

>> HDZ ponudio Vanđeliću da bude kandidat za gradonačelnika Zagreba

Vanđelić je odgovorio i na pitanje smatra li da ima šanse na predstojećim izborima za gradonačelnika.

"Mislim da imam šanse na mnogim izborima", samouvjereno je izjavio.

Koordinirana akcija Jutarnjeg i Večernjeg lista?

Desetak dana od Vanđelićeve izjave još nije prošlo, no da će najvjerojatnije on biti HDZ-ov gradonačelnički kandidat u Zagrebu saznali smo zahvaljujući provladinim medijima, Večernjem i Jutarnjem listu.

Oni su 31. siječnja objavili velike i pohvalne članke, tj. intervjue o Vanđeliću kojima je očito cilj uvjeriti Zagrepčane da je Vanđelić ozbiljan gradonačelnički kandidat koji može pomrsiti račune aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću i najozbiljnijem izazivaču Tomislavu Tomaševiću iz Možemo!.

Jutarnji je Vanđelića predstavio kao "dečka s Peščenice" te je cijeli članak pun Vanđelićevih izjava, intoniran tako da ga se predstavlja kao poštenog domoljuba koji je osmislio nekakav revolucionaran način sprječavanja krađe i muljaža u procesu obnove Zagreba od potresa.

Vanđelić se pak predstavio kao čovjek koji radi "stvari koje su zahtjevne, opasne, teške" - a zapravo sjedi u nadzornim odborima tvrtki povezanih s državom - pa će stoga i umjeti da se uhvati u koštac s neredom koji iza sebe ostavlja Bandić.

U članku su i Vanđelićevi školski prijatelji koji o njemu naravno govore u superlativima, a ističe se i da je Vanđelić "osjetljiv na pravdu, pa makar ostao sam u tome", što on sam potvrđuje, poručujući da "prezire čopor". Kako s time pomiruje svoju bliskost s HDZ-om, najvećim generatorom nepravde u Hrvatskoj, nije pojašnjeno.

Tipična propaganda

Članak u Jutarnjem listu je tipični propagandni uradak s kojim se želi pozlatiti Vanđelićev imidž te ga učiniti prijemčivim Zagrepčanima kao budućeg gradonačelnika.

Takav je, naravno, i veliki intervju u Večernjem listu, objavljen istog dana kao i glorifikatorski članak u Jutarnjem. Večernji list u skladu sa svojom ideološkom orijentacijom ističe da je Vanđelić bio dragovoljac Domovinskog rata i da je završio u srpskom logoru u Glini, gdje je svirepo mučen.

Vanđelić ističe da će njegovu gradonačelničku kandidaturu, ako se na nju odluči, podržati ne samo HDZ, već i Most i Domovinski pokret, ali da se on nema namjeru učlaniti u HDZ, već će biti "neovisni kandidat".

U svakom slučaju, nakon ovakve promocije u provladinim medijima bilo bi iznenađenje da Vanđelić ne postane gradonačelnički kandidat HDZ-a u Zagrebu.

HDZ-ova vlada izdašno financira Hanza Media i Styriju

Podsjetimo i na nedavno objavljeno istraživanje portala Media Daily, u kojem se tvrdi da su u 2020. godini najviše novca od vlade dobili baš izdavačke kuće Hanza media i Styria, nakladnici Jutarnjeg i Večernjeg lista.

>> Državni milijuni medijima: Od portala najviše Dnevnom.hr, dobitnik i Katolički radio

"Najviše novca dobila je Hanza Media - 2.31 milijun kuna, pretekavši pritom Večernji list koji je 2019. bio prvi i koji je u 2020. dobio 2.29 milijuna kuna - gotovo 15.3 posto manje nego 2019. No treći je 24sata koji, kao i Večernji list, posluje u sklopu Styrije i koji je lani dobio nešto više od 750.000 kuna. Stoga su izdanja Styrije od države dobila više od tri milijuna kuna, najviše od novinskih nakladnika", objavio je Media Daily prošlog tjedna.

Bandić se uvijek znao dogovoriti s HDZ-om

HDZ je pak u Zagrebu već u više izbornih ciklusa zapravo radio u korist dugogodišnjeg gradonačelnika i višestrukog USKOK-ovog optuženika Milana Bandića.

Na lokalnim izborima 2013. gradonačelnička im je kandidatkinja bila nepoznata Margareta Mađerić, HDZ-ovka iz drugog ešalona stranke, a 2017. Plenković je mimo volje lokalnog ogranka za kandidata oktroirao Dragu Prgometa koji je doživio još veći debakl od Mađerić (oboje su dobili 5-6 posto glasova). Nakon izbora je Bandić pak mogao računati na formalnu ili neformalnu suradnju s HDZ-om, s kojim se uvijek lako mogao dogovoriti o raspodjeli funkcija i utjecaja.

Stoga treba sumnjati i u probne balone iz HDZ-a u kojima se ovaj put tvrdi da neće igrati u Bandićevu korist te da je Vanđelić "ozbiljan kandidat" i "uspješni hrvatski poduzetnik".

Vanđelić je zapravo posve nepoznat Zagrepčanima, gradskom politikom se nije bavio, pa ga se vrlo vjerojatno zato sada tako i agresivno medijski promovira u provladinim medijima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.