Inflacija u Njemačkoj usporila u rujnu

Ilustracija: Shutterstock

Inflacija u Njemačkoj usporila je u rujnu, odražavajući snažniji pad cijena energije, pokazali su danas preliminarni podaci statističkog ureda.

Potrošačke cijene u mjesecu na izmaku bile su više za 1.6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U kolovozu bile su više za 1.9 posto, pokazuje izvješće.

U odnosu na kolovoz nema promjene cijena

Promjene cijena nisu zabilježene u odnosu na kolovoz, kada su bile kliznule za 0.1 posto, prema preliminarnim izračunima statističkog ureda.

Kada se isključe cijene hrane i energije, godišnja stopa inflacije iznosila je 2.7 posto, izračunao je Destatis, i bila je neznatno niža nego u kolovozu. Na godišnjoj su razini najviše pale cijene energije i motornih goriva za kućanstva, za 7.6 posto. U kolovozu su bile niže za 5.1 posto.

Cijene robe gotovo su stagnirale, kao i u kolovozu.

U svih šest ključnih saveznih zemalja rast cijena bio je blaži nego u kolovozu

Usluge su pak u rujnu poskupjele za 3.8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, gotovo kao i na kraju ljeta. Cijene hrane marginalno su pak ubrzale, uz godišnju stopu rasta od 1.6 posto.

Prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HIPC), koji se koristi radi lakše usporedbe među zemljama EU, cijene su u najvećem europskom gospodarstvu u rujnu porasle za 1.8 posto na godišnjoj razini, nakon 2-postotnog rasta u kolovozu.

Na mjesečnoj razini smanjene su pak za 0.1 posto, upola blaže nego na kraju ljeta, izračunao je statistički ured. U svih šest ključnih saveznih zemalja rast cijena bio je blaži nego u kolovozu, ali uz velike razlike.

Iznadprosječni rast u Bavarskoj

Najviša stopa inflacije zabilježena je u Saskoj, gdje je iznosila 2.4 posto, ponajprije zbog dvoznamenkastog poskupljenja osiguranja.

Iznadprosječni rast bilježila je i Bavarska uz stopu inflacije od 1.9 posto i napomenu bavarskog statističkog ureda da je pivo u ugostiteljstvu poskupjelo 2.9 posto, a mesni obrok čak 7.3 posto.

Daleko najblaži rast cijena bilježio je pak Hessen, za samo 1.2 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan uz otprilike 11 posto niže cijene energije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.