Ruska policija muči Jehovine svjedoke. Koristi elektrošokere, tuče ih i davi

Screenshot: BBC

JEHOVINI svjedoci iz ruskog grada Surguta ispričali su za BBC kako ih je ruska policija mučila samo zbog njihovih vjerskih stavova.

Naime, ruski Vrhovni sud je 2017. godine zabranio djelovanje te vjerske skupine i proglasio je ekstremističkom. Nakon te odluke, na desetke Jehovinih svjedoka uhićeno je diljem zemlje.

Dužnosnici grada Surguta u početku su poricali izvješća o mučenju, a sada tvrde kako će ipak istražiti cijelu situaciju. Predsjednik Vladimir Putin nazvao je optužbe o progonjenju Jehovinih svjedoka "čistom glupošću" i zatražio od Vrhovnog suda da se pojasni primjenjivanje novog zakona.

"Stavili su mi vreću na glavu, a onda me počeli gušiti"

Evgeniju Kairjaku policija je prvo pretresla stan, a zatim ga počela mučiti. Pokazao je ožiljke na nogama koji su ostali jer su policajci koristili elektrošoker.

"Stavili su mi vreću na glavu, a onda me počeli gušiti", rekao je Evgenij Kairjak.

"Tukli su me i koristili elektrošoker"

"Ispitivali su me 12 sati o mojoj vjeri. Dva puta su me odveli muškarci koji su nosili maske. Tukli su me i koristili elektrošoker. Mislio sam da će me ubiti jer su prijetili i meni i mojoj obitelji. Kada su me počeli daviti i kada više nisam mogao disati, pitali su me hoću li im sada sve reći", ispričao je Artjom Kim.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.