Selak Raspudić traži sjednicu Odbora za obranu o obuci ukrajinskih vojnika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić zatražila je danas posebnu sjednice Odbora za obranu o misiji NSATU nakon što od MORH-a i drugih dobiju sve informacije, da bi zastupnici mogli kvalificirano raspravljati o toj temi, nakon oprečnih izjava predsjednika i premijera.

Selak Raspudić, ujedno i predsjednička kandidatkinja, poslala je dopis predsjedniku Odbora za obranu Arsenu Bauku u kojem traži da se utvrde činjenice u vezi izjava predsjednika Republike Zorana Milanovića o NATO aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU).

Prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU) izazvao je veliki interes javnosti zato što je predsjednik Republike uskratio davanje suglasnosti na spomenutu odluku, pa je donošenje odluke prepuštano u cijelosti Hrvatskom saboru, navela je Selak Raspudić u dopisu.

"Velika količina informacija i dezinformacija"

Ističe kako su se u javnosti pojavile oprečne informacije o činjenicama povezanima s tom odlukom i posljedicama mogućeg sudjelovanja pripadnika OS RH u NSATU, pa je prije odlučivanja u Saboru potrebno razriješiti sve nedoumice oko te odluke, s obzirom na veliku količinu informacija i dezinformacija o toj temi.

„Uistinu je vrijeme da prekinemo kontaminaciju javnog prostora nepotvrđenim politikantskim tezama koje utječu na ugled Republike Hrvatske, njezin međunarodni položaj, ali i sigurnost njezinih građana. Od najviših državnih dužnosnika građani opravdano očekuju da svoje tvrdnje potkrijepe dokazima, a naša je obaveza kao saborskih zastupnika da one koji ne govore istinu razotkrijemo i pozovemo na odgovornost”, poručila je Selak Raspudić.

Kaže kako je bez provjere tvrdnje predsjednika Republike nemoguće imati kvalificiranu raspravu u Hrvatskom saboru jer je izjava Vrhovnog vojnog zapovjednika u suprotnosti s pisanim obrazloženjem aktivnosti NSATU o kojoj će glasovati zastupnici Hrvatskog sabora, koji bi to trebali činiti na temelju provjerenih i točnih informacija i činjenica, a ne u skladu s osobnim političkim preferencijama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.