Svinjska kuga dosegla razinu epidemije

MINISTAR poljoprivrede Petar Čobanković u subotu je u Vukovaru rekao da je svinjska kuga u Vukovarsko-srijemskoj županiji dosegla razinu epidemije.

Rekao je i da se čini sve kako bi se prostor izolirao, a virus proširio na ostale dijelove Hrvatske.

Glasnogovornik Ministarstva Mladen Pavić rekao je za Index da se s virusom teško boriti i da ne može predvidjeti kako će se stvari odvijati sljedećih dana zato što se virus prenosi vrlo lako i brzo.

"Bolest je buknula u Borovom gdje većina domaćinstava ima svinje. Osim u Borovom imamo i jedan slučaj u Trpinju. Čovjek je došao u posjet u Borovo i vrativši se u Trpinje zarazio svoje gospodarstvo. Poznat je i jedan primjer prenošenja bolesti iz Njemačke. Instruktor u autoškoli imao je bolesne svinje, a bolest se na druga gospodarstva proširila tako što su njegovi učenici, dodirom volana i papučica prenijeli bolest dalje. To pokazuje kako se lako virus širi." - rekao je Pavić.

Pavić je kazao da je u četvrtak u Borovu eutanizirano 40 svinja, u petak 201, a u Trpinji njih 18.

"Radimo detaljan popis svih svinja na tom području. Do sada ih je na popisu 5052, a popisivanje se nastavlja i dalje." - kazao je Mladen Pavić.

"Do sad eutanizirane životinje u posebnim se hladnjačama prevoze do spalionice u Sesvetskom Kraljevcu gdje će biti spaljene." - dodao je glasnogovornik Ministarstva.

V.Š.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.