Umro prvi hrvatski ministar znanosti i tehnologije Osman Muftić

PRVI hrvatski ministar znanosti i tehnologije te ugledni znanstvenik iz područja tehnologije, Osman Muftić, umro je u 77. godini života prije dva dana u Zagrebu.

Rođen je 1934. godine u Sarajevu, gimnaziju je 1952. godine završio u Zagrebu gdje je sedam godina kasnije diplomirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. 1969. godine je magistrirao, a tri godine obranio svoju doktorsku disertaciju.

Objavio 150 znanstvenih i stručnih radova

Izvanredni profesor je od 1976. godine dok je redoviti postao šest godine kasnije. Osim predavanja na FSB-u držao je dodiplomske i postdiplomske studije na Elektrotehničkom, Medicinskom i Šumarskom i Tehnološkom fakultetu te na Fakultetu grafičke tehnologije. Na tome je fakultetu postao i prvim dekanom.

Provodio je istraživanja iz područja dinamike sustava, posebno u robotici, biomehanici i ergonomiji. Autor je ili koautor više od 150 znanstvenih i stručnih radova. 1990. godine je postao dekan na FSB-u i prvi hrvatski ministar znanosti i tehnologije. Na ministarskom mjestu se zadržao godinu dana.

Posljednji ispraćaj sutra na Mirogoju

1993. godine je postao prvim veleposlanikom Hrvatske u Islamskoj Republici Iran gdje se zadržao tri godine. 1989. godine je dobio nagradu "Nikola Tesla", 1991. godine Krambergerovu medalju za antropologiju te nagradu za životno djelo 2000. godine.

Posljednji ispraćaj Osmana Muftića će biti sutra u 15.50 sati na zagrebačkom Mirogoju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.