Predani potpisi protiv obveznog vojnog roka. "Ne želimo se pridružiti Bjelorusiji"

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Centar za ekonomsko obrazovanje (CEO) predao je danas vladi i Ministarstvu obrane peticiju s više od 5000 potpisa protiv vraćanja obveznog vojnog roka u Hrvatskoj. 

Istaknuli su kako peticijom službeno priopćavaju ekonomske i pravne argumente protiv politike vraćanja obveznog vojnog roka. Državna tijela su sada dužna poslati odgovor podnositeljima peticije. 

"Hrvatska nije notorna diktatura"

"Ministarstvo obrane još uvijek nije predstavilo cjeloviti program temeljnog vojnog osposobljavanja. Ipak, detalji o mogućim modelima koji povremeno izlaze iz MORH-a već su pobudili veliki interes javnosti pa tako i građanske udruge koja je organizirala spomenutu peticiju", naveli su iz CEO-a.

Iskoristili su priliku kako bi skrenuli pozornost na izjave određenih djelatnika Ministarstva obrane i članova saborskog Odbora za obranu koji su tijekom gostovanja u medijima predstavili dvostruko dulje trajanje civilne službe kao praksu "nekih europskih zemalja", prisutnu "u većini NATO-a". 

"Jedina europska zemlja koja propisuje dvostruko dulje trajanje civilne službe svim vojnim obveznicima koji ulažu prigovor savjesti je Bjelorusija. Republika Hrvatska nije notorna diktatura, ugradila je Europsku konvenciju o ljudskim pravima u svoj pravni poredak te ne smije preuzeti bjeloruski model slobode savjesti", poručio je izvršni direktor CEO-a Hrvoje Marković.

"Vojni rok krši Ustavom zajamčeno pravo"

Napomenuo je kako je Finska jedina članica NATO-a i Europske unije koja malom dijelu vojnih obveznika nameće dvostruko dulju civilnu službu je Finska. Dodao je kako je o tome raspravljala radna skupina posljednje Opće periodične revizije Vijeća za ljudska prava UN-a.

"Prije dvije godine, jedna članica je upozorila Finsku da poduzme mjere kako bi osigurala da alternative vojnoj službi nisu kažnjavajuće niti diskriminatorne po svojoj naravi ili trajanju. Taj prigovor istaknula je ni manje ni više nego – Hrvatska", upozorio je Marković.

Iz CEO-a su zaključili kako vojni rok krši Ustavom zajamčeno pravo na jednakost pred zakonom i ima negativne ekonomske posljedice po tržište rada. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.