Zbog kineskih carina na svinjetinu iz EU, najviše bi mogla profitirati Amerika

Ilustracija: EPA

Kineska istraga o uvozu svinjetine iz Europske unije podigla je na noge dobavljače iz drugih zemalja, a najveći dobitnici eventualnih kineskih antidampinških carina bili bi izvoznici u Južnoj Americi i u SAD-u, drže trgovci i analitičari.

Dobavljačima svinjetine i njezinih nusproizvoda iz Južne Amerike i SAD-a mogao bi pripasti veći dio tržišta u Kini ako Peking ograniči uvoz iz Europske unije u odgovoru na eskalaciju trgovinskih napetosti, ocijenili su trgovci i analitičari.

Kina je otvorila istragu o uvozu svinjetine i proizvoda od svinjskog mesa iz EU-a nakon prigovora domaćih proizvođača da se prodaju po umjetno niskim cijenama.

Otvorena istraga

Istraga će obuhvatiti svinjetinu namijenjenu ljudskoj prehrani, poput svježih, hladnih i smrznutih komada svinjskog mesa, te svinjska crijeva, mjehure i želuce i bit će pokrenuta 17. lipnja na zahtjev Kineske udruge za stočarstvo, izvijestilo je u ponedjeljak ministarstvo trgovine.

Nadležna državna agencija mora je dovršiti u roku od godinu dana, uz mogućnost produljenja za dodatnih šest mjeseci, bude li potrebno, istaknuli su u ministarstvu.  

Španjolska i Danska, vodeći dobavljači, već su zatražile pregovore s Pekingom kako bi se otklonila prijetnja carina i zaštitio izvoz.

Analitičari pak napominju da bi, ako Peking uvede carine na europsku svinjetinu, glavni dobitnici mogle biti južnoameričke zemlje i SAD. "Brazil, Argentina i SAD mogu povećati izvoz svinjetine i iznutrica u Kinu ako se ograniči izvoz iz EU-a", rekao je viši analitičar u hongkonškom ogranku Rabobanka Pan Chenjun.

"Ako antidampinški namet bude previsok, povećat će se isporuke iz drugih zemalja, kao što su SAD, Brazil i Argentina", dodao je.

SAD ili Brazil?

Američka federacija za izvoz mesa (USMEF) upozorava pak da bi Kina mogla uvesti carine i na uvoz američke svinjetine, po stopi od 25 posto, kako bi uzvratila na američke carine na kineski čelik i aluminij.

"Nije jasno bi li američka svinjetina i dalje bila u lošijoj carinskoj poziciji od svinjetine iz EU-a, kao što je danas slučaj", rekao je potpredsjednik USMEF-a za odnose s javnošću Joe Schuele.

Američkim kompanijama mogla bi se otvoriti mogućnost za izvoz proizvoda poput nožica, želudaca, glava i vratova, dodao je Schuele.

Trgovac sa sjedištem u Aziji koji je želio ostati neimenovan jer nije ovlašten razgovarati s novinarima, izdvojio je među potencijalnim dobitnicima Brazil, vodećeg kineskog partnera u trgovini poljoprivrednim proizvodima.  Brazil ima jako konkurentne cijene i lako bi povećao udio u kineskom tržištu, smatra.

Potencijal za povećanje tržišnog udjela ima i Rusija, koja priželjkuje 10 posto udjela u kineskom uvozu svinjetine u iduće tri do četiri godine, prema čelniku udruge proizvođača svinjetine Juriju Kovalevu. Do početka lipnja Rusija je u Kinu izvezla 4.260 metričkih tona svinjetine, a šef ruske agencije za nadzor poljoprivrede Rosselkhoznadzor Sergej Dankvert rekao je u prvoj polovini mjeseca da bi mogli izvesti 100 tisuća tona.

Danci traže brzo rješenje

Iz danske industrije svinjskog mesa upozorili su u utorak da bi kineske carine zadale težak udarac njihovom poslovanju.

Kineska istraga nadovezala se na prošlotjedno upozorenje Europske komisije da bi 4. srpnja mogla uvesti dodatne carine na uvoz električnih automobila na baterije iz Kine zbog "nepoštenih subvencija" proizvođačima. Bruxelles istražuje i moguću nedopuštenu pomoć kineskih vlasti u nizu drugih sektora. 

Kineske carine zadale bi jako težak udarac danskoj industriji svinjetine, upozorio je predsjednik ogranka vijeća za poljoprivredu i hranu Danske Slagteriera Ulrik Bremholm.

Svi akteri moraju uzeti u obzir utjecaj potencijalnih kineskih carina na radna mjesta, prehrambenu sigurnost i proizvodnju hrane i pronaći rješenja prije 4. srpnja, naglasio je Bremholm. I Španjolska je u ponedjeljak pozvala na pregovore s Kinom kako bi se otklonila prijetnja carina.

"Nadam se i očekujem da će biti prostora za razumijevanje, za pregovore i da ćemo uspjeti izbjeći uvođenje carina na poljoprivredne i prehrambene proizvode", rekao je novinarima u Madridu španjolski ministar poljoprivrede Luis Planas. Španjolska je lani bila glavni kineski dobavljač svinjetine s vrijednošću isporuka od 1,5 milijardi eura, gotovo tri puta većom od onih iz drugoplasirane i treće plasirane Nizozemske i Danske.

Kina je prošle godine uvezla svinjetinu, uključujući iznutrice, u vrijednosti od šest milijardi dolara, a više od polovine isporuka stiglo je iz EU-a, prema podacima carinske uprave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.