Značajno pala prodaja šampanjca

Foto: Shutterstock

Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe, izvijestili su proizvođači danas, poručivši vinogradarima da beru manje grožđa. Proizvođači su u razdoblju od siječnja do lipnja prodali 106.7 milijuna boca šampanjca, za 15.2 posto manje nego lani.

"Sumorna globalna geopolitička i gospodarska situacija te inflacija opterećuju osobnu potrošnju", rekao je predsjednik lobističke udruge Champagne Houses David Chatillon u priopćenju koje je objavila udruga proizvođača Comitee Champagne. Prodaju koče i zalihe koje su trgovci nagomilali u 2021. i 2022, dodao je Chatillon.

Ovogodišnjoj berbi naškodili loši vremenski uvjeti

Ovogodišnjoj berbi u Champagneu naškodili su pak loši vremenski uvjeti, uključujući mraz i vlagu, koja je pogodovala razvoju plijesni, izvijestila je udruga. Proizvođači su zato odredili maksimalni prinos grožđa od 10.000 kg po hektaru, niži za 12.3 posto nego u prošloj godini.

Šampanjac je za razliku od drugih vina uglavnom kombinacija više berbi. Zalihe se u dobrim godinama obnavljaju i mogu nadoknaditi slabiju berbu. Mraz i plijesan naškodili su berbi u Champagneu i 2021. godine, kada je prinos bio za 25 slabiji od petogodišnjeg prosjeka i ubrano je najmanje grožđa unatrag 35 godina. Berba obično počinje oko 10. rujna. Udruga proizvođača nije objavila prognozu prodaje i izvoza u ovoj godini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.