Nutricionistica: Ako želite doživjeti 100, prestanite jesti ovu hranu
AKO NAM je dugovječnost prioritet, uvođenje promjena u prehranu odlična je ideja. Hrana koju redovito jedemo izravno utječe na naše fizičko zdravlje i otpornost na kronične bolesti, ali i na kognitivne funkcije. Dobra vijest je da postoji mnogo hranjivih namirnica koje mogu održati razinu energije i spriječiti bolesti. Međutim, neke namirnice mogu djelovati protivno tim ciljevima, potencijalno ubrzavajući starenje i povećavajući rizik od bolesti.
Nutricionistica Trista Best upozorila je na sljedeće vrste hrane koje mogu negativno utjecati na dugoročno zdravlje te koje bismo trebali izbjegavati ako želimo živjeti dugo i zdravo.
1. Trans masti
Trans masti, prisutne u margarinu, maslacu i prerađenim pekarskim proizvodima, još su jedna kategorija koju treba ograničiti, prema riječima nutricionistice.
"Trans masti povisuju loš kolesterol (LDL) i snižavaju dobar kolesterol (HDL), povećavajući rizik od srčanih bolesti", objašnjava Best za SheFinds. Ključno je provjeravati deklaracije i izbjegavati proizvode koji sadrže djelomično hidrogenirana ulja, te kad god je moguće, birati zdravije masnoće poput maslinovog ulja ili avokada.
2. Rafinirani ugljikohidrati
Bijeli kruh često je standard u kuhinjama, no spada među najgore opcije za zdravlje. Rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog kruha, peciva i pakiranih grickalica, posebno su štetni.
Best ističe: "Rafinirani ugljikohidrati uzrokuju skokove razine šećera u krvi i upale, pridonoseći razvoju kroničnih bolesti." Ove su namirnice visoko obrađene, što znači da im nedostaju vlakna i esencijalni nutrijenti, što može dovesti do prejedanja i drugih problema. Umjesto toga, važno je birati cjelovite žitarice poput kvinoje, zobi ili kruha od cjelovitog pšeničnog zrna.
3. Pržena hrana
Konzumiranje pržene hrane, uključujući krumpiriće, prženu piletinu i krafne, u velikim količinama, može biti iznimno loše za zdravlje zbog visokog sadržaja nezdravih masnoća i kalorija. Best napominje kako pržena hrana može "povećati upalu i pridonijeti riziku od kroničnih bolesti".
Tijekom prženja u ulju ne dodaju se samo nepotrebne masnoće, već se mogu stvoriti i štetni spojevi. Alternativno, hranu možemo pripremati pečenjem, grilanjem ili korištenjem friteze na vrući zrak.