Imamo trik koji će skratiti dugotrajno kuhanje dulce de lechea
DULCE de leche, poznat i kao karamelizirano mlijeko, poslastica je iz Latinske Amerike koja se priprema polaganim zagrijavanjem šećera i mlijeka tijekom nekoliko sati. Rezultat je gust umak zlatne boje koji se može jesti sam, ali se češće koristi kao preljev ili punjenje za razne slastice. Iako izgleda kao karamela, priprema se zapravo temelji na postizanju Maillardove reakcije tijekom dugotrajnog kuhanja mliječnih proizvoda, a ne na karamelizaciji šećera.
Ovaj slatki umak je iznimno popularan diljem Južne Amerike, a 2013. godine se našao i na jelovniku Vatikana, nakon što je argentinski kardinal Jorge Bergoglio izabran za poglavara Katoličke crkve te postao papa Franjo.
Kako pripremiti dulce de leche
Tradicionalno se priprema tako da se mlijeko i šećer, uz stalno miješanje, satima kuhaju u loncu. Međutim, daleko najlakši način za pripremu ove popularne slastice je kuhanje kupovnog zaslađenog kondenziranog mlijeka. Zaslađeno kondenzirano mlijeko danas se može kupiti u većini velikih trgovačkih lanaca, a cijena se u pravilu kreće od 17 do 25 kuna za limenku od 400 grama.
Zaslađeno kondenzirano mlijeko se kuha u vodenoj kupelji u pećnici, što ovaj recept čini vrlo jednostavnim i praktičnim. Dovoljno je jednom ili dvaput provjeriti razinu vode i po potrebi je nadopuniti. Sve što trebate za pripremu ovog recepta je limenka zaslađenog kondenziranog mlijeka. Vanilija i krupna sol nisu obavezne, ali umaku daju lijep okus.
Dobiveni umak možete koristiti na bezbroj načina. Namažite ga na tost, dodajte u kavu, pokapajte na sladoled, iskoristite kao namaz za palačinke, preljev za cheesecake i još mnogo toga.
Dulce de leche - mliječna karamela
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati