Jela na žlicu koja obožavamo zimi i kuhamo ih za više dana, radite li ih i vi?
HLADNI dani nezamislivi su bez nekih malo jačih jela na žlicu koja će nas ugrijati, ali i držati sitima. Uvijek ih volimo - posebno su praktična tijekom radnog tjedna, kada je najpraktičnije imati skuhano jelo za više dana, koje je samo potrebno podgrijati. Ljeti češće pripremamo neke lakše verzije poput mahuna, dok zimi pratimo sezonu i spremamo aktualne namirnice poput krumpira, kupusa, graha ili kelja. U nastavku pronađite naš izbor onih "najzimskijih".
1. Varivo od kelja s faširancima
Klasično jelo na žlicu koje vraća u djetinjstvo, posebno u kombinaciji s faširancima. Iako se za ovakva variva obično radi zaprška od brašna, možete ju pripremiti i od malo zgnječenog, kuhanog krumpira koji će zgusnuti varivo. Recept prema kojemu radimo ovo jelo je ovdje.
2. Krumpir i grah sa suhim mesom
Ovo je jedno brzo varivo koje će vas na hladne dane zagrijati i držati sitima. Naravno, u ovoj je kategoriji i samo grah varivo, ali i samo varivo od krumpira. Mi volimo ovu kombinaciju, isprobajte brzi recept.
3. Sekeli gulaš
Jelo za koje se govori kako je u Mađarskoj nastalo slučajno - mađarski novinar i pisac Székely József u kasnim je satima došao u restoran koji mu nije imao ništa drugo za ponuditi osim ostataka gulaša od svinjetine i pirjanog kiselog kupusa, koje su mu, na njegov zahtjev, umiješali. Danas se ovo jelo često priprema u sjevernoj Hrvatskoj (gdje je mađarski utjecaj bio najjači), a mi ga radimo prema ovom receptu.
4. Varivo od svježeg kupusa
Klasično dobro i zdravo zimsko varivo koje nastojimo raditi što češće - osim samog svježeg kupusa, radimo ga i u kombinaciji s grahom. Evo recepta.
5. Varivo od leće i bunceka
Još jedno zimsko jelo za ugrijati se, a buncek volimo u svakoj kombinaciji jer uspijeva definirati svako jelo i dati mu punoću "zimskog" okusa. Evo jednog recepta chefa Mate Jankovića, nalazi se ovdje.
6. Sarma
Što drugo reći nego da je bez sarme teško uopće zamisliti zimu - za sve koji ju vole, sezona joj je krenula, a mi se najviše veselimo onom periodu oko Nove godine kada joj je popularnost na vrhuncu. Evo provjerenog recepta.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati