Sutra ne idemo u trgovine i ne kupujemo kruh. Radimo domaći, po ovom odličnom receptu
ZA SUTRA je najavljen bojkot trgovačkih lanaca, sve zbog konstantnog rasta cijena u Hrvatskoj (posebice rasta cijena prehrambenih proizvoda). Mnogi građani najavili su da će sudjelovati u bojkotu i da neće ništa kupovati, a to je idealna prilika da napravite domaći kruh, od sastojaka koje sigurno već imate kod kuće.
>> Koliko košta kruh ako ga sami napravimo kod kuće? Izračunali smo
Potrebni sastojci
U nastavku donosimo jednostavan recept s kojim ćete uz malo volje i truda na stolu imati ukusan i mekan domaći kruh. Ovo je osnovni recept, a vi možete eksperimentirati s dodacima poput sjemenki ili začina po želji. Od osnovnih sastojaka trebat će vam:
- kvasac
- voda
- šećer
- sol
- maslinovo ulje
- glatko brašno.
Kako se priprema
U manjoj posudi aktivirajte kvasac, a u većoj pomiješajte preostali šećer, sol i brašno. U kvasac dodajte maslinovo ulje. Promiješajte i ulijte u smjesu s brašnom. Sastojke kuhačom promiješajte, a zatim rukama zamijesite tijesto postepeno dodajući ostatak brašna i vode.
Smjesu mijesite rukama dok se svi sastojci ne sjedine i dok se tijesto ne počne formirati. Prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, otprilike 8 do 10 minuta. Tijesto vratite u veću posudu koju ste prethodno lagano namastili i ostavite na toplome 1 do 2 sata.
Pripremite i lagano namastite kalup za kruh, a nakon što se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu, preklopite par puta, oblikujte u štrucu, prebacite u pripremljeni kalup, pokrijte i ostavite na toplom mjestu 1 sat. Pecite otprilike 30 do 35 minuta na 190 stupnjeva.
Cijeli recept s točnim mjerama sastojaka pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati