Jesenska juha, a nije od buče. Eto, moguće je. Od kestena je i nevjerojatno je fina
DA SE KESTEN može jesti na različite načine, sigurno ste već znali, ali je li vam bilo poznato da može biti i glavni sastojak juhe? Ako vam to dosad nije palo na pamet, svakako pročitajte kako ovaj jesenski plod pretvoriti u elegantnu juhicu. Ideja se možda čini originalnom, ali priprema je zapravo prilično jednostavna, a rezultat je kremasta i bogata juha, idealna za posebne prilike, ali i za one dane kad se samo malo želite ugrijati.
Kesteni
Plod kestena ima ukusan, blago sladak okus i vrlo je svestrana namirnica. Sadrži dvostruko više škroba od krumpira i može se uklopiti u razna jela, kao što su umaci, juhe, salate, kolači i brojna druga. Kupnja svježih kestena, njihovo pečenje u pećnici i ručno guljenje najveći je dio posla kod pripreme ove juhe, ali svakako se isplati.
Detaljne upute kako ispeći kestene u pećnici možete pronaći OVDJE, a ako vam se to čini kao previše posla, računajte da za 4 porcije juhe trebate oko 300 grama pečenih i oguljenih kestena, a velika mjerica kupljena kod kestenjara sadrži nešto više od 200 grama neočišćenih plodova.
Priprema
Za pripremu će vam trebati i poriluk, možete koristiti i običan luk, ali je poriluk slađi i bolje se slaže sa zemljanim okusom kestena i općenito dobro funkcionira u kremastim juhama. Mi smo koristili pileći temeljac, ali povrtni će poslužiti jednako dobro.
Francuzi juhu od kestena često pripremaju s većom količinom konjaka, ali ovaj recept umjesto konjaka koristi bijelo vino i malo meda, a rezultat nije ništa manje ukusan. Od sastojaka su tu još samo vrhnje za kuhanje, malo maslaca za pirjanje, muškatni oraščić te sol i papar. Sve se priprema u istom loncu i na kraju usitni štapnim mikserom.
Gotovu juhu možete učiniti vizualno impresivnom i ukrasiti je na razne načine, a hrskavo pržena slanina, pečene bučine sjemenke ili sjeckani vlasac samo su neke od mogućnosti. Detaljan recept možete pronaći OVDJE.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati