La Štruk: Prvi put smo ovdje jeli prije osam godina. I dalje su top, samo još bolji
ISPRIČAT ćemo vam najkraću ljubavnu priču na svijetu - mislili smo da ne volimo štrukle, a onda smo ih pojeli u La Štruku. Oni koji su raspoloženi za kraći roman, neka čitaju dalje.
Sjećamo se kad smo prvi put bili u La Štruku. Bio je jedanaesti mjesec 2014. godine (otvorili su te godine u travnju). Vani je bilo prilično hladno, a mi smo s ekipom sjeli na njihovu tadašnju mini terasu odmah na početku Skalinske. I da, nismo bili previše ludi za štruklima. Nije da ih nismo tu i tamo pojeli, ali nisu nam bili ni među prvih deset jela na listi hrane koje se zaželimo. "Nema veze, valjda ne mogu biti loši, svi hvale ovaj novi place", pomislili smo dok smo sjedali.
Naručili smo najobičniju verziju - sa sirom, slane. Pred nas je došla kipuća keramička posudica sa zapečenom koricom od vrhnja, a da probamo što je ispod, morali smo pričekati desetak minuta.
Nemojte biti hrabri
Posudica je kipuća, a iste su temperature i štrukli, zato nemojte biti hrabri pa staviti zalogaj u usta jer ćete se ozbiljno opeći. Ne kažemo to bezveze, već znamo par ljudi koji su izgubili bitku s vrućim komadićem štrukla. Ali bez panike, posljedice nisu bile opasne: trebalo je tek malo mahanja rukama, gutljaj vode i pokoja bezazlena psovka da se situacija smiri.
Da se vratimo ljubavnom romanu
Kad je prošlo desetak minuta da se štrukli prohlade i spuste na prihvatljivu temperaturu, probali smo ih i shvatili da nemamo pojma zašto smo mislili da ne volimo štrukle. Kremasto i slasno - to su dva pridjeva koji najbolje opisuju La Štrukovu verziju jednog od najpoznatijih tradicionalnih hrvatskih jela.
Tijesto je mekano, no ne raspada se, sir je slan, no ne i kiseo, već ugodno blag, a preljev od vrhnja zaslužan je za taj kremasti dio, plus hrskave, zapečene djeliće.
Od tad volimo štrukle, a jesti ih u La Štruku je poseban doživljaj. Zašto? Kao prvo, jer su im štrukli top, a kao drugo, jer imaju tako dobru terasu (to nije ona mala na ulici s početka priče, ova je velika i u dvorištu zgrade). Imaju i simpatični unutarnji prostor podijeljen na dva dijela, ali ova terasa je sve.
Često je cijela zauzeta
Da je terasa super ne mislimo samo mi jer je apsolutno uvijek krcata, no nije nam teško pričekati da se oslobodi koji stol. Fora je po danu zbog dnevnog svjetla i krošnji, a romantična je kad padne mrak.
Ima još jedan razlog zašto volimo La Štruk
Na jelovniku imaju samo štrukle. I to je to. Nema desetina različitih jela iz kuhinja sa svih strana svijeta koja su, po takvim mjestima, često sve do jednog ofrlje izvedena. La Štruk ima samo štrukle i nema brljanja. Možete pojesti kuhane s poprženim mrvicama ili zapečene u slanim ili slatkim varijantama.
>> Recept za štrukle iz La Štruka
Nama su od slanih do sada bili najdraži oni s bučinim sjemenkama, ali nedavno smo probali one s dimljenom paprikom i ne možemo se odlučiti koji su nam bolji. Od slatkih su nam najbolji štrukli s borovnicama, a ultrazimski su nam oni s jabukama i cimetom i volimo ih jesti u vrijeme adventa. Cijena za porciju štrukla kreće se od 35 do 42 kune.
Dobri i iz dostave, ali nije to to
U par navrata naručili smo štrukle iz La Štruka i bili su top - taman se malo prohlade pa možete navaliti čim vam ih dostavljač donese na vrata. Ali nije isti čar jesti ih doma iz aluminijske ambalaže kao kad ste u La Štruku i na stol dobijete onu kipuću vatrostalnu posudicu.
Ako već niste, ovo je doba godine kad je i dalje dovoljno toplo za sjesti na La Štrukovu terasu, a oni koji su tamo bili davno, primijetit će i kako je sada puno ljepše uređena. Odvedite mamu i tatu na ručak, pozovite onog slatkog kolegu/icu na večeru ili jednostavno sjednite sami, chillajte na terasi i pojedite porciju štrukla, zašto ne?
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati