Odresci koji su u Slavoniji pravi specijalitet, a nazvani su prema barunu Trenku
HLADNIJE vrijeme idealno je za malo jače recepte, bili oni za jela na žlicu ili malo jača mesna jela. Sjetili smo se tako jednog bogatog odreska koji dočarava okuse Slavonije, a može se probati u požeškim restoranima - odrezak baruna Trenka.
Odrezak je dobio ime po barunu Franji Trenku, poznatom vojnom vođi iz 18. stoljeća, zapovjedniku Trenkovih pandura. Inače, Trenkovi panduri proslavili su i našu kravatu, a barun je utemeljio i limenu glazbu. Bio je poznat po svojoj odvažnosti i borbenosti, ali i po raskošnom životnom stilu, stoga je i ovaj odrezak inspiriran njegovom ličnošću - obilan, bogat i pikantan.
Odrezak spaja svinjetinu, ajvar, kulen i jaja, a sve u sočnom umaku od gljiva.
Potrebni sastojci
Za punjeni odrezak pripremite:
- svinjske odreske
- kulen
- ajvar
- tvrdo kuhana jaja
- svinjska mast
- šampinjoni
- bijelo vino
- sol, papar
Kako ih pripremiti
Odreske istucite batom za meso, posolite ih i popaprite pa ih premažite žlicom ajvara. Preko ajvara dodajte dvije šnite kulena, pa na kulen stavite jaja. Odrezak zamotajte i pričvrstite čačkalicama. Ponovite postupak s ostalim odrescima, pa zagrijte svinjsku mast i pecite ih. Kada ste ispekli meso, izvadite ga iz tave pa na istu mast dodajte šampinjone.
Pirjajte ih nekoliko minuta, začinite i podlijte vinom. Po želji, šampinjonima možete dodati malo vrhnja ili brašno i mlijeko kako biste dobili umak. Meso vratite u tavu pa pirjajte još kratko. Jelo poslužite uz krokete, pire krumpir, pržene krumpiriće ili njoke.
Cijeli recept pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati