Palačinke pripremljene ovako su jedan od najtraženijih deserata u Hrvatskoj
JEDNO od jela koja možemo zamisliti i kao glavno jelo, večeru i desert definitivno su zapečene palačinke sa sirom. U ponudi su mnogih restorana s domaćom hranom, a često se pripremaju i kod kuće.
Inače, palačinke su u Hrvatsku stigle kao dio austrougarskog kulinarskog nasljeđa, a baš ovakve su posebno popularne u Slavoniji, Međimurju i Zagorju, gdje se svježi sir najviše i koristi u slasticama. Na selu su se radile kao desert nakon obilnog ručka, a koristili su se domaći sir i vrhnje.
Ovakve palačinke mogu se servirati i u slanoj verziji - jednostavno se ne dodaje šećer u nadjev. Od slatkih verzija poznata je ona s dodavanjem grožđica, s cimetom koji im daje posebnu aromu ili s marmeladom kojom se palačinke premažu prije dodavanja sira.
U Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? čitateljica je podijelila svoj provjereni recept za slatke zapečene palačinke sa sirom.
Potrebni sastojci
Evo koje je sastojke koristila.
Za palačinke:
- mlijeko
- mineralna voda
- šećer
- jaja
- glatko brašno
Za smjesu od sira:
- svježi sir
- kiselo vrhnje
- jaje
- vanilin šećer
- korica limuna
- šećer
Za premaz:
- kiselo vrhnje
- jaje
- vanilin šećer
Kako se pripremaju
Priprema je jednostavna - ispecite palačinke, pa napravite smjesu. Jednostavno pomiješajte sve sastojke, dobro ih izmiješajte da se prožmu. Napunite palačinke smjesom i zarolajte. Pomiješajte sastojke za premaz i premažite palačinke, pa ih stavite peći i servirajte tople.
Detaljan recept nalazi se ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati