Sirana Gligora osvojila 5 nagrada na World Cheese Awardsu
OVOGODIŠNJA dodjela nagrada World Cheese Awards trebala se održati u Kijevu u Ukrajini, ali je zbog rata premještena u Wales. Dodjela je održana 2. studenog, a 250 sudaca je ocjenjivalo više od 4000 prijavljenih sireva iz cijelog svijeta.
Suci su radili u tročlanim timovima i sireve svrstali u kategorije vrijedne zlatne, srebrne ili brončane nagrade. Razmatrali su koru i tijelo sira, boju, teksturu, konzistenciju, ali prije svega okus.
Svaki od sudačkih timova imao je pravo jedan izniman sir sa svoje tablice nominirati za Super Gold nagradu, a zatim ih je drugi put ocjenjivao Super žiri međunarodno priznatih stručnjaka.
U izboru za Super Gold nagradu je završilo samo 98 sireva, a među njima i Žigljen iz Maraskine komine paške Sirane Gligora
Žigljen je sir od miješanog kravljeg i ovčjeg mlijeka, a posebnim ga čini dodatno zrenje i oplemenjivanje u kori od ljusaka višnje maraske. Svih 98 sireva koji su uspjeli ući u ovu kategoriju nagrađeni su Super Gold medaljom, ali ih je samo 16 uspjelo ući u finale.
Le Gruyère AOP surchoix, zreli gruyère napravljen od sirovog kravljeg mlijeka iz Švicarske, osvojio je glavnu nagradu. Sirana Gligora je uz Super Gold medalju osvojila i jedno zlato, dva srebra i jednu broncu. Od ostalih hrvatskih proizvođača, uz Gligoru se našla samo Agrolaguna DD iz Poreča, čiji su Istarski ovčji i Istarski miješani sir osvojili zlatne medalje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati