Slavni burek na Dolcu košta 17 kuna, a jede se posipan šećerom
STVARNO vas ne želimo provocirati, ni najmanje. Ova rasprava oko bureka i pite dosadila je već i bogu i vragu, iako znamo da će nas dio u komentarima razapeti. Kako zbog bureka sa sirom, tako i zbog šećera. Pa, ajmo ponoviti gradivo. Burek je tursko jelo od vučenog tijesta punjeno nadjevom po izboru. Meso, svježi sir i špinat najčešći su okusi koji se kriju u ovoj hrskavoj korici.
No, punjenja može biti bezbroj. Na početku ljeta jeli smo divnu kombinaciju s tikvicama nasjeckanima na kockice, ali bez sira, u Pita Cutu koji se nalazi pored utrinske tržnice u Zagrebu. Slatkasto, slano, milina. Nedavno smo jeli i kombinaciju svježeg sira i buče (a nije bučnica) na zagrebačkoj tržnici Kvatrić. To nam je trenutno na tom kiosku koji teško zaobilazimo najdraži okus.
Malo tko ne zna za burek na Dolcu
Burek na Dolcu, onaj na pola stepenica s istočne strane, kultno je mjesto za sve ljubitelje dobrog bureka. Tamo je od 1967. godine, a prva lokacija proizvodno-ugostiteljskog obrta "Burek" bila je na Autobusnom kolodvoru.
Mnogi od vas pisali su nam o ovom mjestu
"Nikada u životu nisam jela bolji burek, a prvi sam pojela još kada sam bila u srednjoj školi... To je jednostavno najfiniji burek u gradu, burek s tradicijom. Želim im još puno godina rada i vidimo se, sretno i dalje."
"Ma nikakvi ćevapi, pizza i slično ne mogu zamijeniti taj burek. Bila neki dan na Dolcu, i naravno da sam pojela najbolji burek u gradu."
"Prefin, uvijek me podsjeti na djetinjstvo kada sam išla s tatom."
"Definitivno najbolji burek koji sam do sada jela, nema u Zagrebu boljeg."
"Tu sam kao mala dolazila s roditeljima kad su išli na Dolac... Super mi je bio s jabukama."
"Uvijek me vraća u djetinjstvo dok mi je baka bila živa i prodavala na Dolcu."
"Tu me mama kao dijete obavezno vodila kad bih išla s njom na plac."
"Kao klinka s tatom, kad god bi nešto obavljali u centru, tamo smo obavezno završili, najbolji burek."
"Najbolji burek na svijetu, sjećam se, mene je moja majka znala voditi kad bi išle zajedno u grad, prvo se išlo na burek s mesom i jogurt."
"Jedino tamo mogu pojesti burek od sira sa malo šećera."
Uvijek slastan burek
Burek koji se ovdje prodaje je klasični trokut, iako traju rasprave radi li se o četvrtini ili petini cijelog. Sočan, hrskav, a uvijek ćete ga na tanjuru dobiti narezanog na komadiće. Ovaj sa sirom košta 17 kuna, a jednako i onaj s mesom.
Šećer na kraju
Šećer uz burek počeli su nuditi još prije 40 godina, nedugo nakon otvaranja prvog lokala na Autobusnom. Zapravo masa ljudi šećeri njihov burek sa sirom, a nama je najdraže pojesti prvu polovicu u originalnom izdanju i onda pošećeriti drugu. Probajte.
Svi ostali koji jedva čekaju da u komentarima krenu s "ne bih to pojeo ni mrtav" ili "zna se što je burek", "svaki put kad netko pitu nazove burekom, jedan Bosanac padne sa skele" i sličnim dosjetkama koje još apsolutno nikad nismo čuli, izvolite. 3, 2, 1...
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati