TikTok opsjednut pijenjem temeljca od kostiju, nutricionist nam je otkrio vrijedi li
TEMELJAC od kostiju postao je veliki wellness trend u proteklih nekoliko godina, a mnogi ga zadnjih mjeseci po društvenim mrežama ispijaju na dnevnoj bazi (po jednu šalicu) zbog mnoštva zdravih hranjivih tvari koje se u njemu nalaze, kažu. Osim za probavu i kožu, vjeruje se da je temeljac od kostiju odličan i za jačanje imuniteta, podizanje energije, pa čak i ublažavanje simptoma depresije.
Koje su prednosti ispijanja temeljca od kostiju?
Zašto je temeljac od kostiju dignuo toliku prašinu kod tiktokera i kako to da je postalo nemoguće skrolajući po ovoj platformi ne naletjeti na barem jedan video koji prikazuje osobu oduševljenu temeljcem od kostiju? O prednostima ispijanja ovog traženog napitka razgovarali smo s domaćim nutricionistom Nenadom Bratkovićem. On nam je rekao da je temeljac od kostiju zaista bogat aminokiselinama i oligoelementima, što su pokazale animalne eksperimentalne studije.
"Bogatstvo aminokiselina i oligoelemenata moglo bi smanjiti upalna stanja, koja su u pozadini mnogih tegoba današnjice. Načelno, mogli bismo preporučiti temeljce od kostiju osobama koje imaju upalna stanja crijeva (ulcerozni kolitis, Crohn), osobama s propusnošću crijeva, osobama s autoimunim stanjima poput Hashimoto sindroma, kao i osobama s upalnim stanjima zglobova te vezivnog tkiva", kaže.
Ističe i da je dugotrajnim kuhanjem kostiju moguće dobiti veću količinu proteina (oko 75 posto), od kojih je najdominantniji kolagen, no upozorava da valja biti oprezan s količinom temeljca koji ispijate.
"Valja biti oprezan s količinama, pogotovo masnom komponentom u ovakvim temeljcima, kao i mogućom kontaminacijom olovom, s obzirom na to da masovnim uzgojem stoke može doći do koncentriranja olova u kostima životinja, što je i potvrđeno nekim analizama - doduše u SAD-u", govori nam ovaj nutricionist.
Sve više ekipe pije temeljac od kostiju, prednjače žene
Upravo zbog gore spomenutog kolagena sve više žena ispija temeljac od kostiju, a jedna je korisnica TikToka podijelila video u kojemu govori da je 10 dana pila temeljac od kostiju i da ne zna zašto je toliko dugo čekala da krene s tim. Ističe da joj koža sjaji, da je manje naduta i ima više energije, a puno ljudi se javlja i u komentarima.
"Pijem svaki dan od sredine siječnja. Moja koža je besprijekorno čista i glatka kao saten", napisala je druga tiktokerica u komentarima, a većina se složila da okus temeljca nije baš najbolji pa da ga kombiniraju s raznim stvarima, poput zelenog čaja.
Kako ga napraviti kod kuće?
Mnogi se slažu da je bolje napraviti vlastiti temeljac kod kuće nego piti onaj kupovni (u Americi je temeljac u tetrapaku stara fora, kod nas se tek kreću pojavljivati na policama trgovina), a druga je tiktokerica pokazala kako ga radi.
Za početak dobro ispere goveđe kosti, a zatim ih stavi na lim za pečenje i malo ih ispeče kako bi finalni rezultat imao bolji, bogatiji okus. Kosti je zatim stavila u lonac u kojemu će ih kuhati i dodala narezanu mrkvu, češnjak, stabljike celera i luk.
Dodala je i piment, kurkumu, lovorov list, sol i jabučni ocat, a zatim je sve podlila vodom i kuhala dva sata u tzv. slow cookeru, a ako ga nemate, temeljac možete kuhati normalno u loncu, kako se to kod nas oduvijek i radi, do 12 sati. Nakon kuhanja temeljac se procijedi i ohladi preko noći, a ujutro se ukloni sloj masnoće koji se preko noći napravio na površini i tada je temeljac spreman za ispijanje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati