Gilmoreice su bile kultna serija "nove ere", a učile su publiku uživanju u hrani
TEŠKO je zamisliti da su prošle 24 godine od početka emitiranja humoristično-dramske serije Gilmore Girls. Gilmoreice su pravi klasik "nove ere" - poznate po opsežnim, brzim dijalozima, ekscentričnim likovima i uvijek idiličnoj atmosferi gradića Stars Hollow.
Da podsjetimo, u središtu radnje su majka i kći - Lorelai i Rory Gilmore - koje žive u šarmantnom gradiću koji je tijekom vremena postao jedan od televizijskih simbola idilične jeseni - posebno je poznat i gradski paviljon ("town gazebo") ukrašen bundevama i jesenskim dekoracijama.
Lorelai je samohrana majka koja je u tinejdžerskim godinama rodila Rory, s kojom od tada gradi blizak, gotovo prijateljski odnos. Radnja prati njihov svakodnevni život, odnose sa stanovnicima grada, izazove u obiteljskim vezama i ljubavnim pričama. Lorelai pokušava upravljati vlastitim ljubavnim životom i karijerom kao vlasnica pansiona, dok Rory prolazi kroz akademske i životne izazove, od srednje škole do fakulteta.
Neizostavan dio svake epizode je jutarnji odlazak u Lukeovu zalogajnicu, mjesto poznato kao Luke's Diner. U zalogajnici se okuplja većina likova, ali Lorelai i Rory imaju svoje stalno mjesto, kao i obaveznu narudžbu bez koje ne počinju dan - mnogo jake kave (u Lukeovoj najvećoj šalici, ponekad je to i zdjelica za pahuljice) i obavezni omlet i palačinke. Često se pojavljuju i na večeri kod Lukea, kada naručuju njegov popularni cheeseburger. Inače, osobina koju ove majka i kćer dijele je uživanje u hrani i velikim porcijama - bile na svom kauču ili u zalogajnici.
Nedavno smo naišli na Gilmore Girls službenu kuharicu i pronašli smo recepte za sve navedene obroke. Krenut ćemo s Lukeovim posebnim omletom kojim je šokirao gradić kada je promijenio specijalitet sa svog jelovnika - umjesto francuskog tosta s četiri kriške - koji je bio tamo otkako se Rory rodila, počeo je pripremati tri jajeta sa slaninom, nasjeckanom rajčicom, švicarskim sirom i malo origana.
"Na Lukeovo iznenađenje ovo jelo postaje omiljeno Lorelai - pod uvjetom da izostavi slaninu. I rajčicu. I origano. I zamijeni švicarski sir običnim sirom", navedeno je u opisu recepta u knjizi.
Recept za Lukeov poseban omlet
Evo kako napraviti ovaj klasik. Trebat će vam:
- jaja
- sol
- svježe mljeveni papar
- neslani maslac
- naribani švicarski sir
- Roma rajčice, narezane na sitne kockice
- trakice slanine, ispečene, hrskave i usitnjene
- svježe nasjeckani origano
Dobro izmiješajte jaja, pa zagrijte tavu i dodajte maslac. Ulijte smjesu jaja pa krenite miješati. Kad nestane tekuće smjese, smanjite vatru na nisku, pa silikonskom lopaticom odvojite jaja od rubova tave. Kad je jedna strana omleta zarolana prema sredini, dodajte sir i rajčicu. Nastavite rolati omlet do kraja i prebacite ga na tanjur. Premažite ga preostalim maslacem i pospite slaninom i origanom.
Cijeli recept nalazi se ovdje.
"Kada ti jutarnje šalice kave nisu dovoljne, napravi ove palačinke s mlaćenicom kao savršen prilog uz kofein", naveli su u knjizi. Jedan od najpopularnijih specijaliteta u Luke's dineru su ove ekstra pahuljaste palačinke s mlaćenicom "koje se prodaju tako brzo da moraš naručiti unaprijed ili moliti i preklinjati dok ne nagovoriš Lukea da ti sačuva porciju." Mogu se ukrasiti borovnicama, čokoladnim kapljicama, šlagom ili omiljenim sirupom ili preljevom.
Recept za pahuljaste palačinke
Evo koji će vam sastojci biti potrebni.
- višenamjensko brašno
- soda bikarbona
- prašak za pecivo
- kristal šećer
- morska sol
- mlaćenica
- velika jaja
- otopljeni maslac
- borovnice
- čokoladne kapljice
- ulje
- javorov sirup i šlag - opcionalno
Prosijte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, šećer i sol. Umutite mlaćenicu, jaja i otopljeni maslac, pa smjesu s mlaćenicom ulijte u suhe sastojke i miješajte dok se ne sjedini. Zagrijte tavu i lagano je premažite uljem, a za svaku palačinku ulijte otprilike četvrtinu šalice smjese i pecite dok se ne pojave mjehurići na površini.
Dodajte borovnice i čokoladne kapljice (u zadnje dvije minute pečenja). Okrenite palačinke pa pecite dok donja strana ne postane zlatno smeđa. Radite tako sa svim palačinkama, dok ne potrošite smjesu. Poslužite ih premazane otopljenim maslacem, uz sirup, borovnice ili šlag.
Cijeli recept nalazi se ovdje.
"U vremenima previranja, radosti, gladi ili samo lagane želje za hranom, ništa ne zadovoljava kao klasični Luke's Diner Cheeseburger. Ovi sočni, ukusni burgeri poslužuju se između toplog tostiranog peciva. Luke upozorava da crveno meso može biti štetno, ali ponekad se treba počastiti za večeru, ručak, doručak ili kao ponoćni zalogaj - ili kad god vam je dosadno", opisan je slavni cheeseburger u knjizi. U seriji ga Lorelai i Rory najčešće jedu za večeru nakon napornog dana, uz veliku šalicu večernje kave koju rijetko zaobilaze.
Recept za cheeseburger
Evo što je sve potrebno za kultni cheeseburger.
- mljevena junetina za pljeskavice
- češnjak u prahu
- sol i mljeveni papar
- maslinovo ulje za premazivanje
- kriške cheddar sira
- peciva za hamburger, prepolovljena i tostirana
- narezan crveni luk i rajčica za posluživanje
- majoneza, kečap ili senf
Umiješajte mljeveno meso, češnjak u prahu i papar. Promiješajte vilicom, pa lagano oblikujte 4 pljeskavice i nježno ih spljoštite i stavite nakratko u hladnjak. Zagrijte tavu na visokoj temperaturi, pa je smanjite na srednje jaku. Premažite vrhove pljeskavica uljem i obilno začinite solju.
Pecite nekoliko minuta, pa okrenite na drugu stranu i ponovite postupak. Pred kraj dodajte krišku sira na vrh svake pljeskavice i pustite da se otopi. Sastavite burger prema ukusu i poslužite s dodacima po želji.
Cijeli recept nalazi se ovdje.
Lorelai je poznata po ljubavi prema brzoj hrani: "Voljela bih jedan cheeseburger, sa strane još jedan cheeseburger, i da vidim mogu li mi napraviti smoothie od cheeseburgera."
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati