Bivši kuhari s dvora otkrili - William i Harry obožavali su ovu tortu kao djeca
U DOKUMENTARCU Tajne kraljevske posluge (Secrets of the Royal Servants) iz 2019. godine, čija se repriza danas popodne prikazala na HRT-u, vrsni poznavatelji britanske kraljevske obitelji objasnili su kako je organiziran život u kraljevskim palačama, a bivši članovi posluge ispričali su svoja iskustva.
Bivši batler princa Charlesa pokazao je kako je slagao kraljevsko donje rublje, a kraljevski kuhari otkrili su da je omiljena poslastica kraljice Elizabete vrlo jednostavna - bio je to slatki sendvič koji se sastojao od kruha premazanog džemom od malina i maslacem.
>> Omiljena jela kraljice Elizabete: Sendvič od tri sastojka jela je svaki dan 91 godinu
No, otkrili su i kako su prinčevi Harry i William kao djeca obožavali jednu specifičnu čokoladnu tortu koja je bila draga i kraljici Elizabeti, a nevjerojatno podsjeća na onu kakva se rado priprema i na ovim prostorima.
Chocolate Biscuit Cake, odnosno u prijevodu - čokoladna torta s keksima, jednostavna je, cjenovno pristupačna slastica koja se ne peče, a najdulje traje hlađenje jer je sama priprema gotova u tren oka.
Kako je napraviti?
Brzi čokoladni kolač (torta) bez pečenja, s bazom od keksa s maslacem i čokolade, preliven ganache glazurom idealan je kad nemate puno vremena ili kad ne želite paliti pećnicu.
Iako se u videu iznad koristi tek tučeno slatko vrhnje i otopljena čokolada koji se spoje pa pomiješaju s lomljenim keksima i utisnu u kalup, imamo jedan provjereni recept za isti tip kolača koji se u više navrata našim čitateljima pokazao kao pun pogodak. Našu verziju recepta za desert koji je već godinama omiljen ne samo na britanskom dvoru već i među našom publikom prenosimo u nastavku.
Sastojci koji su potrebni su:
- 4 vrećice čokoladnog pudinga
- 150 g šećera
- 2 l mlijeka
- 250 g maslaca
- 400 g petit keksa, ili više po potrebi
- mlijeko, po potrebi za namakanje keksa
- 300 ml slatkog vrhnja (za ganache)
- 300 g tamne čokolade (za ganache)
Napravite puding s mlijekom i šećerom prema uputstvima na pakiranju i ostavite ga da se ohladi. Kad se puding ohladio, dodajte maslac koji je malo omekšao na sobnoj temperaturi (narežite ga na kockice da brže omekša ako ga niste izvadili iz hladnjaka na vrijeme) i dobro sve izmiksajte. Dodajte rukama natrgane kekse i pažljivo promiješajte.
U kalup dimenzija 34 cm x 24 cm x 6 cm (ovo su okvirne mjere, možete koristiti i okrugli kalup za tortu) odmah nakon što ste u puding dodali kekse stavite smjesu. Ne želite čekati predugo jer bi se keksi razmočili i ne biste mogli ravnomjerno utisnuti smjesu.
Napravite ganache tako da slatko vrhnje stavite u lonac i zagrijavajte na laganoj temperaturi do vrenja (ne smije provreti). Maknite s vatre i dodajte narezanu tamnu čokoladu. Ostavite da stoji 1-2 minute pa miješajte sve dok ne dobijete glatku i tamnu smjesu.
Ganache prelijte preko smjese u kalupu. Kolač ostavite u hladnjaku nekoliko sati ili još bolje - preko noći. Idući dan izvadite iz kalupa i režite.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati