Ovo su mjesta gdje se jede najbolji burek u Zagrebu
TKO JE NA dijeti, na dijeti je, i nećemo ga navoditi na zlo. Tko nije, ova će mu lista uljepšati dan, tjedan, mjesec, ma zapravo ostatak godine. Sastavili smo listu mjesta u Zagrebu gdje se može pojesti dobar burek.
Ubrajamo tu i pite, sirnice, zeljanice i pripadajuća jela od vučenog tijesta. Na žalost nekih, i dalje se vodimo turskom klasifikacijom pa nam je burek sve s vučenim tijestom i nadjevom oblikovano u trokut ili motano i ne želimo iznova prolaziti agonije je li burek ili pita, pa neka nam strogi dio publike popusti. Barem ovaj put.
Idemo sad na ono zbog čega smo se i okupili u ovom divnom članku. Akteri na listi su poredani abecedno.
1. Burek Dolac
Adresa: Dolac 2 (mali plato tržnice Dolac)
Radno vrijeme: pon-sub 8-15
Tip bureka: trokut
Sigurno ste već čuli priču o ovom bureku koji postoji još od 1967. godine (ako nigdje, onda ste pročitali kod nas). Pisali smo vam o tome kako je prva lokacija proizvodno-ugostiteljskog obrta "Burek" bila na Autobusnom kolodvoru, a onda se preselio na pola stepenica na putu prema Dolcu.
I od tada je krcat. Možete pojesti onaj s mesom, ali i sa sirom i to, začepite uši svi slabog srca - posipanog šećerom. Nismo to mi izmislili; generacije ga tako jedu. Volite li dobar stari trokut, trk na Dolac, cijena je oko 2.50 eura.
>> Slavni burek na Dolcu jede se posipan šećerom
2. Merak
Adresa: Tratinska 36 (Trešnjevka)
Radno vrijeme: pon-sub 8-17
Tip bureka: pitice
Pitice su sitne rolice poslagane u tepsiju na gusto, a režu se i važu, pa kupite koliko vam je drago. 100 grama bureka, sirnice, zeljanice, tikvenice ili šarenog bureka u Meraku platit ćete 1.20 eura, a krumpiruše 1.10. Buredžik je 1.30, mala porcija klepa 5, a velika 8 eura.
Osim pita i bureka, drže i jela s grilla, no to nije predmet ovog članka. Zgodno, kuhaju i tursku kavu koju dobijete s cijelom aparaturom.
>> Jeli smo burek u Meraku, evo kakav je
3. Mira
Adresa: Trešnjevački plac
Radno vrijeme: uto-pet 7-18, sub 7-17, ned 7-15
Tip bureka: trokut
Za burek kod Mire mnogi kažu kako je najbolji, a tako i izgleda svaki dolazak pred njen kiosk. Nema uvijek svega, najčešće je upravo izašlo iz pećnice i nekad ćete morati pričekati. Ima četiri vrste trokuta, a to su meso, sir, krumpir i jabuka, s prosječnom cijenom od 2.50 eura.
>> Dvije, tri o povijesti bureka i kakav je kod legendarne Mire
4. Pita Cut
Adresa: Barčev trg (tržnica Utrina) i Dužice 30 (iza Trešnjevačkog placa)
Radno vrijeme: na Utrini uto-sub 8-19, ned 8-14, na Trešnjevci pon-sub 8-21, ned 8-14
Tip bureka: motani i slagani
Ako za nikog, za Pita Cut ste sto posto čuli. Zagrepčane su osvojili motanim pitama koje se režu i važu i peku ispod sača, na ugljen, onda su uveli zvrkove, pa ovog proljeća i slaganu sirnicu i zeljanicu. Imaju i buredžik (neki će reći mantije), ali i slatko - nama su hurmašice najdraže.
Kilogram bureka, kao i šarenog bureka je 12-ak eura, buredžik je 13.27, krumpiruša, zeljanica i tikvenica oko 10 eura. Zvrkovi su između 1.60 i 2 eura, cijela tepsija u prosjeku 30. Slagane pite su po 2.59 eura, a baklava 2.65 eura po komadu.
>> Razgovarali smo s ljudima koji peku najtraženije pite u Zagrebu
5. Piterija Ivo
Adresa: Cvjetna cesta 13 (Cvjetno naselje)
Radno vrijeme: pon-pet 7-15, sub 7-13
Tip bureka: motani
Burek kod Ive je kultno mjesto koje je radnim danom otvoreno do 3 popodne, no to ne znači i da ćete uhvatiti bilo što za pojesti čekate li zadnji čas. Pite se razgrabe u sekundi, a još brže kiflice (uz burek obavezno probajte i njihove punjene kiflice, svidjet će vas se sigurno - koštaju pola eura).
Sirnica i krumpiruša su po 2.20 eura, zeljanica 2.40, kao i burek s mesom, a miješana pita s krumpirom i svinjskim butom 2.60 eura. Možete kupiti i tepsiju pite koju želite uz prethodnu narudžbu, to je desetak eura u okrugloj i oko 18 za "trake", kako kažu.
Inače, ovdje rado jede Dražen Žerić Žera, ako je ikome bitno, a otkrio je to našem Hrvoju Marjanoviću jednom prilikom (više o toj prilici čitajte ovdje).
>> Znate što može popraviti svaki kišni dan? Burek! Ovaj put kod Ive
6. Tamam burek
Adresa: Tuškanova ul. 22 (Kvatrić)
Radno vrijeme: pon-pet 7-15, sub 7-14
Tip bureka: motani
O Tamamu smo vam već pisali, a riječ je o relativno novije otvorenom mjestu u blizini tržnice Kvatrić, gdje već postoji dosta lokala koji drže pite i bureke. No, posao odrađuju korektno i iako novi, već su postali poštena postaja za pojesti dobar burek i pite.
Imaju motani burek, a jedan s mesom ili šareni platit ćete 3.30 eura. Sirnica, krumpiruša i zeljanica su po 3 eura, baklava s orasima 2.60, hurmašice 2 eura, kiflice po 0.35 eura, a imaju i štrukle za 35 eura te burek s ramstekom za 40, no to samo uz prethodnu narudžbu i kupnju cijele tepsije.
>> Probali smo burek, sirnicu, zeljanicu i krumpirušu iz novog hit mjesta u Zagrebu
7. Vrući burek
Adresa: Tržnica Kvatrić
Radno vrijeme: pon-pet 8-16, sub 8-14
Tip bureka: trokut
Vrući burek je kultni kiosk na zagrebačkom Kvatriću koji je ondje oduvijek, a nude tzv. trokut, i to s mesom za 2.40 eura, sa sirom za 2.30 eura, krumpirom ili jabukama za po 2.20 eura. Uvijek ćete ondje naići na veliki red i nikad nećete pojesti ustajali burek, već, kako i samo ime kaže - vrući.
>> Butković za siromašne: Burek sa sirom postoji. Znamo jer smo pojeli najbolji u gradu
U anketi nam odgovorite koji je vama najbolji, a u komentarima napišite gdje da još odemo pojesti dobar burek - i to ne samo u Zagrebu. Svi prijedlozi su dobrodošli.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati