Uskoro se otvara dugoočekivani Proof33, saznali smo tko stoji iza svega i što nude
JOŠ OVOG proljeća najavljeno je otvorenje Proofa33, pa smo već neko vrijeme bili nestrpljivi oko toga kad će konačno otvoriti svoja vrata. I eto ga, lijepi dan je došao, pa smo danas imali priliku probati njihove delicije u Zagrebu, na adresi Ilica 33.
Broom44, pa Proof33
Iako su mnogi bili skeptični na ideju otvaranja vegetarijanskog i veganskog brunch bara u Zagrebu, odmah po otvorenju 2021. godine, Broom44 instantno je postao omiljeno mjesto Zagrepčana za uživanje u specialty kavi, doručku i brunchu. Ako ste ikad išli na Dolac, nevjerojatno je da niste primijetili red ispred Brooma.
Chef Igor Gudac ponudio je tada svojim gostima mogućnost da uživaju u zdravim jelima od svježe pripremljenih namirnicama koje nabavlja samo nekoliko koraka ispred svog lokala, na najpoznatijoj zagrebačkoj tržnici, Dolcu.
Tko stoji iza Proofa33?
Od samog začetka, dio ekipe bio je i Ivan Marković, sada voditelj novootvorenog Proofa33, a upravo ovim se potezom Broom predstavio i kao inkubator talentiranih mladih ugostitelja i kuhara. Osim Ivana, dio užeg Proof33 tima je i njegov brat Tomislav, koji se Broomu priključio odmah po izlasku iz Mastechefa 2021., gdje je osvojio šesto mjesto.
No, glavne zvijezde Proofa33 ipak su dvije dame: gastro blogerica Janja Benić, poznatija kao Janjolinka, te Kristina Halužan, višestruko nagrađivana hrvatska pizzaiola.
Kad je Janja krenula ekskluzivno za Broom proizvoditi manju količinu svojih, sada već nacionalno poznatih krafni (recept je davnih dana dala i nama, ovdje je), vrlo je brzo postalo jasno da će joj trebati veći prostor za pripremu dovoljnih količina koje će zadovoljiti sve kupce željne njezinih delicija.
Tako je i nastao Proof33, mala proizvodnja u Ilici 33. Osim krafni, Janja potpisuje i babku, tart, frangipane te slane i slatke galette sa sourdough starterom čiji se sastojci mijenjaju ovisno o godišnjem dobu i svježim sezonskim namirnicama.
Scrocchiarella i krafne
Kristina Halužan, ambasadorica Mainardi Fooda koja je svoje umijeće specijalizirala u najboljim napuljskim pizzerijama, u Proof33 uvela je pizzu scrocchiarella (“hrskava”), jedan od stilova pripreme Pinse Romane koji se dosad nije radio u Hrvatskoj.
Osim ovog posebnog stila, Proof pizze isticat će se i po svojim sastojcima: tako će u ponudi uvijek biti (skoro) klasične verzije Margherite i veganske pizze, ali i one sa svinjetinom ili ribom.
Sendviči u Proofu isto će biti drugačiji od onog na što smo naviknuti: služit će se u focacci s fermentiranim krumpirom, a radit će se u veganskoj, mesnoj i ribljoj varijanti, dovršenima posebnim kuharskim tehnikama.
Proof33 generalno je zamišljen kao prostor gdje se proizvodi uzimaju u takeaway formi. Naravno, za one koji žele napraviti pauzu tijekom radnih dana (i subote!), moći će to napraviti i na malenoj terasi uz čašu cijeđenog soka, vina ili piva.
Radno vrijeme bit će od ponedjeljka do subote od 8 do 16 sati, a nedjeljom i blagdanima Proof neće raditi. Otvara se 11. kolovoza.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati