Ljubitelji filma pišu da je ovo jedna od najboljih glumačkih izvedbi svih vremena

Screenshot: YouTube/Fox Searchlight Pictures

LJUBITELJI filma koji posjećuju subreddit r/moviecritic jučer su započeli raspravu o povijesnoj drami Posljednji kralj Škotske (The Last King of Scotland), redatelja Kevina Macdonalda. Jedan korisnik Reddita napisao je da drama iz 2006. godine ima jednu od najstrašnijih izvedbi svih vremena, a njegova objava privukla je brojne istomišljenike.

Posljednji kralj Škotske snimljen je po istoimenom romanu Gilesa Fodena, koji prikazuje diktaturu zloglasnog ugandskog predsjednika Idija Amina kroz oči fiktivnog škotskog liječnika Nicholasa Garrigana.

UPOZORENJE Tekst sadrži spoilere! Ako još uvijek ne želite znati detalje iz filma Posljednji kralj Škotske, nemojte čitati dalje.

Nakon što je završio medicinski fakultet, Nicholas Garrigan (James McAvoy) u potrazi za avanturom odlazi u Ugandu, gdje radi kao liječnik u misionarskoj bolnici. Nedugo nakon što je Garrigan stigao u Ugandu, Idi Amin (Forest Whitaker) svrgnuo je s vlasti Miltona Obotea i postao predsjednik države.

Igrom slučaja, mladi liječnik pozvan je da pomogne Idiju Aminu, koji je sudjelovao u automobilskoj nesreći. Diktator je prvotno bio skeptičan oko Garrigana, ali čim je doznao da je Škot, odlučio ga je zaposliti kao osobnog liječnika.

Uz liječničke dužnosti, Garrigan se bavio i državničkim stvarima jer je vjerovao da Amin želi mir u Ugandi. No, nakon što se počeo zbližavati s diktatorovom najmlađom ženom Kay (Kerry Washington), shvatio je s kakvom osobom ima posla.

Gledatelji su pohvalili Whitakerov monolog

Iako su film obilježile odlične glumačke izvedbe, gledatelji su posebno pohvalili scenu u kojoj Whitaker u ulozi Idija Amina drži monolog, prije nego što počne mučiti Garrigana jer ga je pokušao otrovati i jer se spetljao s Kay. Scenu možete pogledati u nastavku.

Whitakerova izvedba bila je toliko impresivna da ga je dovela do Oscara za najboljeg glavnog glumca. Obožavatelji su svoja mišljenja o njegovom nastupu podijelili u komentarima ispod objave na Redditu.

"Forest Whitaker i James McAvoy imaju odličnu dinamiku u ovom filmu", napisao je jedan obožavatelj.

"Apsolutno izvanredno i zastrašujuće. Kada je Whitaker održao govor pred ugandskim seljacima, mnogi od njih mislili su da je on stvarni Idi Amin", dodao je drugi.

"Whitaker je tako dobar u ovom filmu. Ovo je jedna od najboljih glumačkih izvedbi koje sam ikada vidio", dodao je treći.

"Ova izvedba bila je apsolutno jeziva. Whitakerova interpretacija Idija Amina bila je istovremeno hipnotizirajuća i zastrašujuća. Savršeno je prikazao diktatorovu nepredvidivu i agresivnu prirodu", napisao je četvrti.

Film The Last King of Scotland u Hrvatskoj je dostupan na streaming servisu Disney +.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.