Popularna namirnica povećava rizik od raka dojke za 53 posto, tvrde istraživači

Foto: Pexels

Iako je to većini jedna od omiljenih namirnica, nova istraživanja sugeriraju da konzumacija određenih vrsta sira može povećati rizik od raka dojke. Unatoč tim nalazima, povezanost prehrane i raka još uvijek nije potpuno jasna.

Studija iz 2017. godine, provedena na Roswell Park Cancer Instituteu u New Yorku, pratila je unos mliječnih proizvoda (sir, sirni namazi itd.) kod više od 3.000 žena tijekom 11 godina. Rezultati su pokazali da je konzumacija sira povećala rizik od raka dojke za 53 posto. Mliječni proizvodi sadrže hormon IGF-1 (sličan inzulinu), koji može poticati rast stanica raka. S druge strane, studija je također otkrila da konzumacija jogurta smanjuje rizik od raka dojke za 30 posto.

Unatoč tim nalazima, istraživačica i viša službenica za javno zdravstvo u organizaciji Breast Cancer Now, Manveet Basra, napominje da povezanost između prehrane i raka dojke nije potpuno jasna. Izjavila je da mnoge studije i dalje ne pružaju čvrste dokaze o izravnoj vezi između specifičnih namirnica i rizika od raka, izvještava YourTango.

Nadalje, istraživanja predstavljena na godišnjem sastanku Američke udruge za istraživanje raka ukazuju na to da su desetljeća proučavanja hrane kao mogućih uzroka ili zaštitnih faktora za rak dovedena u pitanje.

Prema riječima epidemiologa dr. Waltera C. Willetta s Harvarda, povezanost između hrane i raka puno je slabija nego što se prvotno mislilo, što dodatno komplicira temu. Zaključio je da je veza između prehrane i raka složenija i izazovnija nego što se očekivalo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.