Znanstvenici otkrili koja jednostavna aktivnost doprinosi mršavljenju

Foto: Shutterstock

Hodanje je jedna od najjednostavnijih, a ujedno i najučinkovitijih vrsta vježbanja. Dokazano je da poboljšava fizičko i mentalno zdravlje. Redovite šetnje mogu unaprijediti kardiovaskularno zdravlje, ojačati mišiće i poboljšati raspoloženje.

Često mislimo da su duge šetnje najbolji način za postizanje tih koristi. Međutim, nova istraživanja sugeriraju da kratke česte šetnje tijekom dana, tzv. "mikrošetnje", mogu zapravo biti još korisnije.

Nova studija navodi da se mikrošetnje mogu opisati kao hodanje u trajanju od 10 do 30 sekundi, s pauzama između svake šetnje.

Istraživanje je pokazalo da su osobe koje su hodale kraće vrijeme koristile oko 60 posto više energije u usporedbi s onima koji su šetali duže.

Jesu li mikrošetnje bolje za zdravlje od dužih šetnji?

U ovoj studiji volonteri su hodali na traci ili se penjali stepenicama u različitim trajanjima, od deset sekundi do četiri minute. Nosili su maske kako bi se mjerio unos kisika, što je korišteno za određivanje potrošnje energije ili kalorija.

Iako su hodali istu udaljenost, kraće su šetnje trošile do 60 posto više energije nego duže.

Dijetetičar Albert Matheny za Women’s Health Magazine je objasnio: "Općenito je bolje za ljude da se kreću tijekom cijelog dana. Bolje je za cirkulaciju, mentalno zdravlje, pa čak i probavno zdravlje."

Zaključio je da ljudi obično hodaju bržim tempom tijekom kraćih šetnji nego tijekom dugih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.