Nutricionisti: Ako želite spriječiti debljanje, izbjegavajte ove popularne namirnice

Foto: Pexels

Visoko prerađene namirnice glavna su hrana u mnogim kućanstvima zbog svoje praktičnosti i dugog roka trajanja. Međutim, te su namirnice često krcate konzervansima i umjetnim dodacima koji mogu pridonijeti debljanju, osobito u području trbuha. Visoke razine rafiniranih šećera, nezdravih masti i natrija u ovim proizvodima ometaju metabolizam i potiču nakupljanje visceralne masti.

Nutricionistice Lisa Richards, Krutika Nanavati i Trista Best izdvojile su tri takve visoko prerađene namirnice koje bismo trebali izbjegavati ako želimo spriječiti debljanje u području trbuha.

1. Čips od krumpira

Ova popularna grickalica visoko je prerađena i puna nezdravih sastojaka koji mogu pridonijeti salu na trbuhu. Ove grickalice obično se prže u uljima s visokim udjelom nezdravih masti što može doprinijeti debljanju i povećati visceralnu masnoću oko središnjeg dijela tijela.

"Visoke razine dodane soli i nezdravih masnoća doprinose okusu, ali pružaju malu hranjivu vrijednost. Konzumacija takvih prerađenih grickalica, bogatih transmasnoćama i s nedostatkom esencijalnih hranjivih tvari, može doprinijeti debljanju i nepovoljno utjecati na metabolizam", kaže Richards za SheFinds.

2. Bijeli kruh

Bijeli kruh često sadrži konzervanse i aditive koji produljuju rok trajanja i teksturu što može imati negativne učinke na metabolizam i cjelokupno zdravlje. Nedostatak vlakana i esencijalnih nutrijenata čini bijeli kruh manje zadovoljavajućom i manje hranjivom opcijom, što dodatno pridonosi prejedanju i debljanju.

Best ističe: "Većina kruha napravljena je od prerađenih i upalnih sastojaka, poput rafiniranih ugljikohidrata i glutena. Kada jedete takvu hranu koja izaziva upale, tijelo može doživjeti reakcije poput umora, problema s raspoloženjem i koncentracijom."

3. Kobasice

Kobasice, popularan oblik prerađenog mesa, povezuju se s debljanjem i povećanim rizikom od srčanih bolesti zbog svog sastava i metoda obrade. Obično su bogate zasićenim mastima i kalorijama te mogu pridonijeti povišenim razinama kolesterola i debljanju ako se redovito konzumiraju.

"Kobasice često sadrže razne aditive, poput nitrita, nitrata, punila i aroma. Obično su bogate zasićenim mastima i natrijem, što pridonosi debljanju i povećanom riziku od srčanih bolesti", zaključuje Nanavati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.