Nutricionistica: Dvije vrste hrane loše su za zdravlje srca i začepljuju arterije

Foto: Shutterstock

Ponekad je lako previdjeti štetne učinke koji mogu doći s naizgled bezazlenim proizvodima. Međutim, ako pazimo na svoje zdravlje, važno je obratiti pozornost na ono što dodajemo na svoj tanjur, posebno kada je riječ o zdravlju srca. Postoji nekoliko uobičajenih namirnica koje bismo trebali zamijeniti nekim zdravijim alternativama. Nutricionistica i osobna trenerica, Valerie Maclin, upozorila je na takvu hranu koja začepljuje arterije i loša je za zdravlje srca.

1. Peciva 

Jesenske poslastice imaju posebno mjesto u svačijem srcu. Međutim, mnoga popularna jesenska peciva mogu biti hrana koja začepljuje arterije. Poslastice kao što su krafne s začinima od bundeve i popečci od jabuka često su pržene u dubokom ulju te pune šećera i nezdravih masnoća, što ih čini visokokaloričnima i punima zasićenih masti - to može povećati razinu kolesterola. Slično tome, peciva s cimetom puna su kalorija i zasićenih masti.

To nije sve. Čak i klasične jesenske pite, poput pite od bundeve ili jabuka, osobito s masnim korama, mogu našoj prehrani dodati nepotrebne masnoće i šećer.

"Peciva napravljena od šećera, bijelog brašna i trans masti potiču debljanje i začepljuju arterije. Odaberite cjelovite žitarice, prirodne zaslađivače i tamnu čokoladu kako biste zadovoljili želju bez štete", napominje Maclin za SheFinds.

Nadalje, dodaje da ne moramo nužno izbaciti sve te namirnice iz svoje prehrane, umjesto toga, možemo vježbati kontrolu porcija.

"Ključna je umjerenost. Odaberite jednu ili dvije poslastice, ali većinu vremena usredotočite se na uravnotežene, minimalno obrađene obroke. Male promjene čine veliku razliku. Kuhanje kod kuće najbolja je strategija", kaže nutricionistica.

2. Masni pureći bataci i kobasice

Pureći bataci, iako nisu toliko masni kao neko crveno meso, često se začinjavaju marinadama s visokim udjelom natrija što dodaje masnoću. Osim toga, nutricionistica upozorava i na prerađene kobasice koje su pune nezdravih masnoća i konzervansa, što doprinosi višim razinama kolesterola.

Maclin kaže: "Ogromni pureći bataci i kobasice prepuni su natrija, nitrata i zasićenih masti. Manje porcije nemasnog mesa ili proteina biljnog podrijetla pametnija su opcija."

Odabir nemasnih komada mesa ili zdravijih alternativa može pomoći u zaštiti zdravlja srca i održavanju struka pod kontrolom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.