CENTAR Zagreba postao je bogatiji za jednu slatku radnju na Zelenom valu. Radi se o pitama na američki način, za koje ste mogli čuti još prošle godine kad su se pojavile na Trešnjevci. Friday pie shop projekt je mlade Elvire koja jako voli ove, kod nas i dalje ne tako popularne (u usporedbi s bakinim prhkim pitama s jabukom, sirom, orasima, makom), američke pite.
Karakteristične su po tome što su okruglog oblika, često nemaju gornji "pokrov" od tijesta, već su otvorene, a nerijetko su ukrašene šlagom. Punjenja su ipak nešto dekadentnija od ovih nama poznatijih još od djetinjstva pa kod tih američkih ništa neobično nisu čokolada, batat, bundeva, pekan orasi ili meringa s dodatkom limuna ili pak limete.
Otvorili su shop na novoj lokaciji
Nedavno se Friday pie shop primaknuo centru grada pa se smjestio u jednom malom prostoru u Boškovićevoj ulici. Lokal je prilično skučen, čak i mrvicu mračan, a s obzirom na to da su nogostupi po tom dijelu centra takvi kakvi jesu - uski (no možda se i ovdje ukine koja prometna traka, tko će ga znati), nema mjesta ni za terasu ni išta slično.
Svakako šteta, no realno je kako je ovo shop, ne slastičarnica, tako da si možete uzeti komad pite, protegnuti noge do Zrinjevca, koji je gotovo pa iza ugla, i pojesti je na klupici. Ili uzeti za doma, ili kod dečka/cure ili razveseliti kolege na poslu. Ma možete svašta.
Svaka pita ima svoje ime
Jolene, Jerry, Lucy, Virginia, Billy Bob i Nancy tek su neka od imena za slatke i slane pite iz Friday pie shopa. Najpoznatija je Jolene, američka pita od jabuka, svojevrsni klasik. Za komad te slavne američke pite od jabuka morat ćete izdvojiti 25 kuna, a za druge između 23 i 25 kuna. Cijena šalice kave u Friday pie shopu kreće se oko 10 kuna, što je skroz ok.
Slane su varijante nalik quicheovima - otvorenim pitama s podlogom od prhkog tijesta i nadjeva od jaja, mlijeka/vrhnja i povrća. Definitivno uskoro planiramo otići isprobati ove zanimljive pite pa ćemo vam javiti - kakve su uopće i koja nam je najdraža.