Bili smo u novom kafiću Marelica Art Latte: Opuštanje i kultura ispijanja čaja

Foto: Borna Kos/Index

PETRINJSKU ulicu u Zagrebu pogodila su dva potresa, onaj zagrebački iz 2020. godine i zatvaranje ugostiteljskih objekata zbog preseljenja sudova, ministarstva i odvjetničkih ureda radi obnove zgrada. No dobiva li ta ulica novi život nakon četiri godine? Prvi vjesnik mogao bi biti novootvoreni Marelica Art Latte Adnana Taletovića.

Gospodin Taletović se nakon uspješne internacionalne manekenske karijere okrenuo umjetnosti pripreme čaja i kave. Da, to je umjetnost, chic bar Marelica Art Latte želi biti mjesto vašeg "obrazovanja", a Taletović vaš mentor.

@index.hr Posjetili smo novootvoreni chic bar Marelica Art Latte Adnana Taletovića u Petrinjskoj ulici. Pogledajte naše dojmove. #indexhr #tea #coffee #zagreb #croatia #viralvideos #foryoupages #foryourpages ♬ original sound - Index.hr

Poslužuju kavu iz Etiopije i Kolumbije, čajeve iz Indije i Kine

Kava koju smo probali dolazi iz Gvatemale, a mogu se pohvaliti i kavama iz Etiopije, Kolumbije, Indonezije, Brazila, Perua i Meksika. Čajevi dolaze iz Indije, Kine i Japana. Svi topli napitci pripremaju se s filtriranom vodom, i to se itekako osjeti.

Bogati, duboki, gorko-čokoladni okusi kave bili su samo uvertira za čajeve. Ovo nisu klasični čajevi u lokalnom kafiću, u Marelica Art Latte popis čajeva proteže se na nekoliko stranica. U ponudi imaju crni, zeleni, bijeli i crveni čaj. Mi smo se odlučili za francusku čarobnu šumu, južnoafrički crni čaj i čaj od jasmina.

Način posluživanja čajeva prava je mala ceremonija. Svi su čajevi bili posluženi na drvenom pladnju s urezima za odlijevanje čaja. Pravilo je, priča nam gospodin Taletović, da se prva voda u kojoj se kuha čaj baca. No s njegovim čajevima to nije slučaj jer dolaze iz bio uzgoja. Svaki čaj ima točno određenu temperaturu vode i minutažu pripreme. Zato ćete dobiti mali komplet pješčanih satova koji pokazuju minute, da točno znate kada možete početi uživati u čaju.

Cijene čajeva i kava kreću se između 2 i 5 eura

Poznato je pravilo da se u čajeve ne bi smio dodavati šećer, ali mi smo se ipak zasladili tartom od šljiva posutim polenom i prelivenim medom. Nježni okus jasmina ili lagana gorčina južnoafričkog crnog čaja stvorili su slatku harmoniju s tartom. Cijene čajeva i kava kreću se između 2 i 5 eura, ovisno o vrsti toplog napitka.

Dodatni je doživljaj u ispijanju šalice čaja ili kave uređenje samog prostora. Šarene tapete sa slikom ptica, koje na prvu izgledaju kao da su rukom nacrtane, stvaraju mirnu oazu u ubrzanom centru grada.

Što Marelica Art Latte priprema u budućnosti? Svašta. Uskoro će otvoriti vanjsku terasu, a u ponudu će uvesti i pravu čajanku, sa sendvičima i čajevima koji se međusobno slažu okusima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.