Brazilski istraživači su korak bliže prirodnom uzgoju kave bez kofeina

Foto: Shutterstock

BRAZILSKI istraživački institut za kavu Instituto Agronomico de Campinas (IAC) ušao je u odlučujuću fazu dvadesetogodišnjeg projekta koji je usmjeren na razvoj sorti arabike s prirodno niskim udjelom kofeina. Istraživači smatraju kako bi ova inovacija mogla imati značajan komercijalni potencijal.

Ako projekt ostvari očekivane rezultate, nove sorte kave mogle bi pronaći svoje mjesto na tržištu velikih potrošačkih regija poput Europe i Sjedinjenih Američkih Država. Ovakva kava mogla bi postati privlačnija opcija za kupce, u odnosu na trenutne brendove koji kofein uklanjaju kemijskim i industrijskim procesima.

Godinama razvijali sorte

Projekt se razvija u okrilju IAC-a, prestižnog centra za istraživanje kave, zaslužnog za mnoge visokorodne sorte kave koje su pomogle Brazilu da se pozicionira kao vodeća snaga na globalnom tržištu kave, opskrbljujući više od trećine svjetske trgovine.

Prema pisanju britanskog Guardiana, istraživači IAC-a pokrenuli su regionalna terenska ispitivanja nekoliko sorti na kojima su radili godinama. Kombiniraju različite vrste kava koje prirodno sadrže malo kofeina, koristeći se germplazmom iz svojih laboratorija.

Ušteda za proizvođače

Kompanije koje se bave proizvodnjom kave bez kofeina mogu očekivati značajne uštede, s obzirom na to da bi se procesi uklanjanja kofeina iz standardnih sorti kave mogli obustaviti.

Neki od klonova razvijenih u centru već su posađeni u različitim regijama Brazila. S obzirom na to da stabla kave obično donose prve plodove nakon dvije do tri godine, pred istraživačima je još nekoliko godina rada prije nego što će moći ubrati i testirati kavu koju su uzgojili.

Prema podacima Američke nacionalne udruge za kavu (NCA), kava bez kofeina čini oko 10% ukupne konzumacije kave na tržištu SAD-a. Iako mnogi ljudi piju kavu u potrazi za energetskim poticajem koji pruža kofein, postoje i oni koji su intolerantni na ovaj spoj ili pak preferiraju kavu bez kofeina kasnije tijekom dana kako bi izbjegli potencijalne poteškoće sa spavanjem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.