U ISTRI traje snimanje promotivne kampanje "50 Best Explores", čiji je cilj istaknuti bogatstvo i raznolikost gastronomske scene u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na najveći hrvatski poluotok, a tim su povodom u Istru stigli njemački chef s tri Michelinove zvjezdice Jan Hartwig i Anna Wender, urednica časopisa Falstaff Njemačka, koji se bavi temama iz svijeta gastronomije i turizma.
Riječ je o projektu koji organizira Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Turističkom zajednicom Istre i na temelju dvogodišnje uspješne suradnje s platformom 50 BEST RESTAURANTS, a kampanja "50 Best Explores" prati ovog svjetski poznatog chefa koji istražuje svijet kroz gastronomiju.
Hartwig će tijekom snimanja kampanje koje traje od 8. do 12. srpnja posjetiti popularna istarska odredišta i gastronomske oaze u Rovinju i Puli, kuhati u konobama, kušati istarska vina i ekstra djevičanska maslinova ulja u istarskim vinarijama i maslinicima, ići u potragu za tartufima, ali i u lov na tune te posjetiti rt Kamenjak.
To je Jan Hartwig?
Jan Hartwig u svijetu visoke gastronomije slovi za jednu od najvećih europskih zvijezda. Ovaj 41-godišnji chef rođen je u njemačkom gradu Helmstedtu, a u listopadu 2022. godine otvorio je restoran JAN u Münchenu, s kojim je nakon samo šest mjeseci osvojio čak tri Michelinove zvjezdice zahvaljujući svom jedinstvenom stilu.
Još od djetinjstva gaji strast prema kuhanju - pomažući majci i eksperimentirajući s receptima, uronio je u svijet kulinarstva, a njegovo zanimanje dodatno je potaknulo zanimanje njegovog oca, koji je bio mesar. Nakon srednje škole, Hartwig je studirao hotelijerstvo i kulinarstvo, a zatim je radio u prestižnim restoranima u Austriji i Njemačkoj, uključujući Restaurant Aqua, Vendôme i Restaurant Rosin.
Hartwig je postao svjetski poznat tek 2014. godine, kada je postao glavni kuhar Ateliera u Bayerischer Hof Hotelu u Münchenu, a pod njegovim vodstvom Atelier se etablirao kao međunarodno mjerilo u svijetu gastronomije. Njegova postignuća donijela su mu brojne nagrade, uključujući dvije Michelinove zvjezdice 2015. i titulu Kuhara godine 2017. od Gault & Millaua, a 2018. osvojio je treću Michelinovu zvjezdicu.