Evo načina kako prepoznati kvalitetan komad piletine, jedna stvar je bitna

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s Perutnina Ptuj - PIPO

Hrvati se uglavnom hrane kod kuće i po tome smo bolji od većine Europljana. No od njih mnogo više volimo pekarske proizvode, zbog kojih u organizam unosimo više soli. Kad je u pitanju meso, više ga konzumiraju samo Mađari, pokazala su ranija istraživanje o prehrambenim navikama.

Još se čeka objava svježih podataka prikupljenih u istraživanju koje je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) provela uz financijsku potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). 

Čak petina hrvatskih građana meso jede svaki dan, a 69 posto nekoliko puta tjedno. Sveukupno gledano, u hrvatskoj populaciji je gotovo 98 posto konzumenata mesa. Najčešće se jede piletina, koju konzumira 55.1 posto hrvatskih građana, a potom slijedi svinjetina s 31.8 posto udjela, pokazalo je istraživanje magazina JaTrgovac i agencije Hendal iz 2022. godine.

Dakle, meso peradi važan je dio ljudske prehrane, zbog okusa, teksture, jednostavne pripreme, pristupačne cijene i bogatih nutritivnih vrijednosti. Piletina se od drugog mesa izdvaja jer osim svojih nutritivnih prednosti ima i nisku energetsku vrijednost te se smatra dijetetskim proizvodom. Prirodni je izvor vitamina, minerala, zdravih masti i bjelančevina.

Foto: Freepik

Čest je artikl na policama trgovačkih lanaca, u ponudi lokalnih tržnica i domaćinstava. U moru tolikih proizvoda ponekad može biti teško odabrati onaj koji će doći na naš stol a da pri tome bude najbolji po svim osobinama - od kvalitete do cijene. Stoga smo izdvojili nekoliko savjeta koji mogu pomoći u odabiru kvalitetnog pilećeg mesa.

Boja je vrlo bitna

Svježe pile trebalo bi imati blago ružičastu boju. Piletina također treba biti puna. Kada je pritisnete, meso bi trebalo biti donekle elastično i vratiti se u prijašnji oblik nakon nekoliko sekundi. Neutralan miris također je dobar pokazatelj svježine.

Kad s police dođe na kuhinjski stol, slijedi priprema. Ako je kupljeno cijelo pile, odstranjivanje kostiju zahtijeva mnogo prakse i iskustva. U tome je važno spriječiti onečišćenje površina u kuhinji i redovito ih čistiti kao i pribor. Ponekad nije naodmet potražiti piletinu koja je već očišćena i spremna za pripremu.

Tako pakirani proizvodi mogu dobro doći i u situacijama kad nema mnogo vremena za pripremu prije kuhanja i pečenja. Međimursko pile brzo je rješenje za ukusan obrok. PP Pipo Čakovec, jedan od vodećih proizvođača piletine u Hrvatskoj, najavio je novi proizvod - marinirano Međimursko pile s bučinim sjemenkama.

Foto: Perutnina Ptuj – PIPO

Budući da je već marinirano i posuto sjemenkama te zapakirano u vrećicu za pečenje, oko njega nema puno posla s pripremom. Pripravlja se tako što se stavi u zagrijanu pećnicu na 200°C i peče oko 80 minuta. Nakon toga je spremno za serviranje i konzumiranje.

Na pakiranjima piletine koja se može naći u trgovinama nalazi se oznaka Piletina bez antibiotika 100%. To znači da pilići nikada nisu primili nikakve vrste antibiotika, ni u kojoj fazi svog životnog ciklusa.

Na našem tržištu certifikat Uzgojeno bez antibiotika prvi je dobio proizvod Međimursko pile, hrvatskog proizvođača piletine iz Čakovca. Proizvodni lanac od hrane za piliće pa do finalnih proizvoda teče u Hrvatskoj i temelji se na integriranom sustavu KSS (kvaliteta, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje hrane od polja do stola strogo kontrolirani.

Odgovor je to na rastuću zabrinutost zbog upotrebe antibiotika. Mikrobiološka rezistencija na antibiotike u današnje vrijeme predstavlja ozbiljnu prijetnju javnom zdravlju. Neki pacijenti ostaju bez terapijskih mogućnosti s obzirom na to da su neke bakterije razvile otpornost na antibiotike. Većina otpornosti na antibiotike rezultat je pogrešne i prekomjerne upotrebe. 

Postupak hlađenja također je bitan faktor u očuvanju kvalitete mesa. Hlađenje zrakom mnogo je učinkovitije nego ono vodom i za to vrijeme meso se ne izlaže drugim postupcima i tvarima. Rezultat je piletina sa svježim, nerazrijeđenim okusom koja se kuha konzistentnije i ostaje sočna. I budući da nije natopljena vodom, koža nakon pečenja ostaje lijepe zlatno-smeđe boje.

Europljani konzumiraju preko 12 milijuna tona piletine svake godine

Prilikom označavanja mesa peradi, može se navesti jedna od sljedećih metoda hlađenja: hlađenje strujanjem zraka, hlađenje hladnim zrakom i raspršivanjem vodene magle te hlađenje uranjanjem u bazene s vodom ili s ledom i vodom, propisuje Pravilnik o tržišnim standardima za meso peradi.

Foto: Pixabay

Nakon što je ohlađena i provedene su sve propisane provjere kvalitete, piletina se pakira i odlazi na police trgovina. Ondje kupci svakodnevno biraju upravo onu koja će obogatiti njihov stol. U Europi se tako 2021. konzumirao 12.1 milijun tona pilećeg mesa, a pretpostavka je da će količina sljedećih godina rasti. Primjerice, podaci Statiste pokazuju da bismo 2031. mogli konzumirati 12.6 milijuna tona.

Također dolazi u prozirnoj ambalaži, pa je vrlo lako vizualno ispitati svojstva mesa i uvjeriti se u svježinu proizvoda.

Još jedan način provjere kvalitete pilećeg mesa krije se na samoj ambalaži. To je oznaka "upotrijebiti do", koja se odnosi na sigurnost, tj. ukazuje na datum do kojeg se hrana može konzumirati. Nakon isteka tog datuma više se ne smije konzumirati, bez obzira na to što nema vidljive promjene u izgledu i mirisu.

Slična, ali drugačijeg značenja je oznaka "najbolje upotrijebiti do". Odnosi se na kvalitetu, tj. hrana će biti sigurna za konzumaciju i nakon navedenog datuma, ali u tom razdoblju može doći do promjene senzorskih svojstava, primjerice može početi gubiti okus, mijenjati teksturu i slično. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i Perutnina Ptuj - PIPO u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.