Hrvati koji rade najbolju domaću kombuchu objasnili zašto se mora držati u hladnjaku

Foto: Hana Kajari/Index

JESTE li i vi ljubitelji kombuche? Mi smo već odavno, a drago nam je što je ovaj fin i zdrav napitak sve popularniji, pa ga čak i naši prijatelji i poznanici koji su ranije tvrdili kako je to nešto što nikad neće piti sada kupuju na redovnoj bazi. No, jeste li se ikad pitali gdje držati kombuchu jednom kad je iz dućana donesete doma? Ekipa koja stoji iza najpoznatije hrvatske kombuche - Ekipa kombuche, objasnila je kako i zašto.

Pravu craft kombuchu treba uvijek čuvati u hladnjaku

"Kako bismo sačuvali korisne bakterije u kombuchi, u boce je punimo nepasteriziranu, pa ona nastavlja fermentirati u boci, a proces je posebno brz na višim temperaturama. Napitak i dalje ostaje zdravstveno ispravan, ali s vremenom postaje sve kiseliji, a u slučaju naše bazge, može se razviti i osobit miris i okus - zbog prirodno prisutnih divljih kvasaca.

Povećanje tlaka CO2 unutar boce je također rezultat nastavka fermentacije. Hlađenjem proces fermentacije ne sprječavamo, ali ga ublažavamo i usporavamo i tako pomažemo da kombucha dugo ostane svježa. Zato, za maksimalni užitak ispijanja, ne zaboravite držati kombuchu rashlađenom", kažu.

Da se podsjetimo kakav je to napitak

Kombucha je pjenušavi osvježavajući napitak na bazi crnog i zelenog čaja i probiotičke kulture SCOBY. Zbog fermentacije može sadržavati alkohol u tragovima, odnosno manje od 0.5 posto. Ovaj drevni eliksir porijeklom je iz Azije, a pripisuju mu se pozitivni učinci na imunitet i probavu.

Inače, SCOBY je skraćenica za "symbiotic culture of bacteria and yeast", simbiotsku kulturu koja se sastoji od kvasaca i (dobrih) bakterija. Tijekom fermentacije, SCOBY se hrani zaslađenim crnim ili zelenim čajem te raste i pretvara se u oblik koji podsjeća na palačinku ili gljivu.

Kombucha je napitak koji je odličan izvor probiotika i antioksidansa, pomaže metabolizmu, oslobađa tijelo od toksina i povećava energiju. Neki kažu kako jača imunitet, ali i pomaže u mršavljenju. Općenito su fermentirani proizvodi dobri za mikrobiom i zdravlje crijeva, a kombucha je pritom i izvrsnog okusa.

Ako je ikad poželite pripremiti sami doma, ovdje smo objasnili što vam sve treba i kako ide postupak, a ovdje možete pronaći listu nama trenutno najdražih hrvatskih kombucha.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.