BOŽIĆ je iza nas, a svi koji su tjednima unazad bili u pripremama slastica, znaju da su količine rijetko kada male. Kad se već peku božićni kolači, obično se ispeče i više nego što je to zaista potrebno. Ipak, budući da se radi o pretežito dugotrajnim kolačima, to što smo ih ispekli više nije nikakav problem - jest ćemo ih dok ih ne nestane iz kutije.
U kutijama blagdanskih kolača najčešće se nalaze vanilin kiflice, šape, medenjaci, linzeri i slični suhi kolačići, a oni su i najpraktičniji zbog svoje dugotrajnosti - mogu se jesti i nekoliko tjedana.
Tu su i oni s kremom ili čokoladnom glazurom, poput mađarica ili čupavaca koji traju do tjedan dana, pa je njih dobro jesti prve. U ovu kategoriju pripadaju i orehnjača i makovnjača, koje također nije preporučljivo čuvati dugo.
Većina vas kaže da blagdanske kolače pojede do Nove godine
Nedavno smo vas pitali koliko dugo jedete blagdanske kolače, a sada ćemo podijeliti kako ste odgovorili.
Na odgovor "Pojedemo ih do Nove godine" kliknulo vas je najviše - čak 37%, što znači da vas većina u ovom tjednu ipak više nema kolača od Božića. Čak 21% odgovorilo je da svoje kolače pojedu u prvim danima nakon Božića, dok vas 19% jede sve to Sveta tri kralja, odnosno 6. siječnja - dana kada se tradicionalno skidaju bor i ukrasi.
16% vas je odgovorilo kako kolače jedete tjednima nakon Božića - sve dok se ne pojedu, a najmanje vas - samo 7% kaže kako već na Božić pojede većinu kolača.