Imamo odličan recept za kimchi, totalno prilagođen početnicima u kuhinji

Foto: Shutterstock

KIMCHI je tradicionalni korejski prilog od slanog i fermentiranog povrća i jedna od osnovnih namirnica korejske kuhinje. Postoji bezbroj različitih vrsta kimchija i različite regije u Koreji imaju svoje jedinstvene recepte za koje koriste razne sastojke i metode.

Sastojci

Kimchi je tradicionalno korejsko jelo čije komponente mogu varirati, ali obično uključuju neku kombinaciju povrća, češnjaka, đumbira, čili papričica, soli i ribljeg umaka. Smjesa se kiseli i fermentira, što je izvorno bio način čuvanja povrća tijekom zimskih mjeseci.

Kupus je najčešće povrće koje se koristi za izradu kimchija, ali često se koriste i mrkva, rotkvica, krastavac i mladi luk. Recepti za kimchi razlikuju se ovisno o regiji, ali i godišnjem dobu u kojem se priprema, a vrlo lako ga je pripremiti kao vegansko jelo ako se iz recepta izbaci riblji umak.

Kimchi je komercijalno dostupan i nije skup, jednostavno se priprema i može dugo stajati te se općenito smatra zdravom, ekonomičnom i svestranom namirnicom. Priprema povrća može potrajati malo vremena, ali proces fermentacije ne zahtijeva nikakve radnje osim čekanja. Tijekom fermentacije će razviti svoje okuse i nutritivni profil.

Kakvog je okusa?

Okus kimchija je složen i može znatno varirati ovisno o receptu. Glavne note okusa koje ćete pronaći u kimchiju uključuju kiselo, ljuto i umami. Okus će također varirati ovisno o povrću koje odaberete, duljini fermentacije i količini upotrijebljene soli ili šećera. S obzirom na to da je kimchi fermentirano jelo, njegov najistaknutiji okus je uglavnom kiseo. Mliječna kiselina koju proizvode bakterije tijekom fermentacije stvara oštar, opor okus sličan okusu kiselog kupusa.

Češnjak, ako je prisutan u kimchiju, pojačava okus tijekom fermentacije. Kimchi također može biti ljut, ovisno o tome koliko se papra koristi i koje vrste, a može sadržavati sastojke poput riblje paste, ribljeg umaka ili inćuna. Kimchi napravljen bez ribe imat će laganiji, svježiji okus, pogotovo ako je napravljen s rotkvicama ili krastavcima.

Posluživanje

U korejskoj kulturi kimchi se poslužuje uz gotovo svaki obrok, uključujući doručak. Kimchi se ne jede samo kao prilog ili predjelo već se koristi i kao sastojak raznih jela. Kimchi jjigae, tradicionalni gulaš s kimchijem, možda je jedna od njegovih najpopularnijih upotreba. Fermentirana hrana također se koristi za aromatiziranje pržene riže, prženih jela, rezanaca, sendviča, pa čak i pizze.

Gdje kupiti kimchi?

Popularnost kimchija u stalnom je porastu diljem svijeta i sada se već može pronaći u brojnim trgovinama, a restorani koji rade vlastiti kimchi ga ponekad prodaju sa strane. 

Priprema

Mogućnosti su praktički neograničene budući da je kimchi vrlo lako podložan inovacijama, a svako korejsko kućanstvo ima svoj poseban obiteljski recept, koji se tradicionalno prenosi s majki na kćeri ili snahe. Izrada kimchija kod kuće je jednostavna, zahtijeva samo nekoliko sastojaka i samo nekoliko dana za fermentaciju. Jednostavan tradicionalni recept za kimchi možete pronaći OVDJE

Skladištenje

Kimchi se može čuvati u hladnjaku nekoliko mjeseci, ali će mu se okus s vremenom pojačavati i postajati oštriji.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.