Kako je pita od bundeve postala toliko popularna i najbolji recepti koji uspiju svima

Foto: Shutterstock

ZAHVALJUJUĆI filmovima i televizijskim serijama, dobro znamo koliko su Amerikanci opsjednuti bundevama, posebno za Noć vještica. Dok mi u Hrvatskoj bundevu često koristimo u savijačama, juhama i njokima, Amerikanci je tradicionalno pretvaraju u svjetleće ukrase za Noć vještica i slatku pitu za Dan zahvalnosti.

>> Recept: Bundevara

>> Recept: Veganska hambi peciva od muškatne tikve

Povijest pite od bundeve

Bundeva, koja potječe iz Srednje Amerike i koja se uzgajala još oko 5500 godina pr. n. e., bila je jedno od prvih povrća koje su europski istraživači otkrili u Novom svijetu. Prvo spominjanje bundeva u Europi datira iz 1536. godine, a ubrzo su postale popularne u Engleskoj, gdje su ih nazvali "pumpions", prema francuskoj riječi "pompon", zbog njihovog zaobljenog oblika.

U Americi su postale poznate kao "pumpkins" i brzo su postale dio engleske tradicije pravljenja pita. Kada su prvi doseljenici 1620. godine krenuli prema Americi, vjerojatno su bili jednako upoznati s bundevama kao i domoroci koji su im pomogli preživjeti prvu godinu.

>> Recept: Pita od bundeve

Godinu dana kasnije, za proslavu žetve, bundeva je vjerojatno bila prisutna na stolu u nekom obliku. Iako su bile korisne, nisu uvijek bile omiljene. Godine 1654. kapetan Edward Johnson napisao je da su ljudi s vremenom počeli pripremati druge vrste pita, poput onih od jabuka i krušaka jer su im pite od bundeve dosadile.

>> Recept: Slatka štrudla od bundeve

U to vrijeme postojale su različite varijante pite od bundeve. Neki recepti iz tog perioda uključivali su kuhanje bundeve u mlijeku prije stavljanja u tijesto. Ponekad tijesto nije bilo potrebno; jedan recept uključivao je punjenje izdubljene bundeve začinjenim mlijekom i njezino pečenje izravno na vatri.

Do 18. stoljeća pita od bundeve postala je tradicionalna poslastica za Dan zahvalnosti u Novoj Engleskoj. Godine 1705. grad Colchester odgodio je proslavu Dana zahvalnosti jer nije bilo dovoljno sastojaka za pripremu pite od bundeve.

>> Recept: Pita od butternut tikve, krumpira i mesa

Dan zahvalnosti postaje praznik

Tek u 19. stoljeću pita od bundeve stekla je veću važnost u SAD-u, posebno tijekom rasprava o ukidanju ropstva. Mnogi borci protiv ropstva bili su iz Nove Engleske, a pita od bundeve često se spominjala u literaturi i poeziji tog vremena.

Nakon Građanskog rata, tradicija Dana zahvalnosti i pite od bundeve proširila se izvan Nove Engleske. Godine 1929. tvrtka Libby's predstavila je konzerviranu bundevu koja je postala neizostavan sastojak za pripremu pita.

>> Recept: Pire od bundeve

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.